Skip to main content
Grčka

Grci ne dozvoljavaju unošenje hrane i pića na plaže: Turisti će morati i to da plaćaju!

Foto: Profimedia
Ova upozorenja se već nalaze istaknuta na pojedinim plažama

Svu oni koji godinama idu na letovanje tako što na plažu nose frižidere sa hranom, sendviće u torbi, piće ili voće u kesi, u Grčkoj to više neće moći da rade. Mnoge naše turiste u grčkim letovalištima sačekaće jasna obeležja o zabrani donošenja hrane na plažu.

Ova upozorenja se već nalaze istaknuta na pojedinim plažama. Tako su se na popularnoj Sitoniji pojavile table na kojima se nalazi i natpis na ćirilici.

Nespretno prevedeno sa engleskog piše - Ne hrane ili piće dozvoljen u ovoj oblasti, a na znaku su precrtani hrana i piće.

Grčka
Foto: Profimedia

Navodi se da ovo nije usamnjem slučaj, već postoji više plaža na kojima je zabranjeno unositi piće i hranu, tako da će turisti svoj novac morati i na to dodatno da troše.

- Kafe-barovi čije plaže obično svojim gostima nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvić, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara. Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za decu i vode. Tako, kada četvoročlana porodica plati 10 evra za dva seta ležaljki na popularnim plažama, mora da računa i na dodatnih 30 evra koja odlaze na hranu i vodu – kažu u jednoj turističkoj agenciji.

U barovima na plažama obrok košta od 7 do 15 evra, sokovi 1- 2,5 evra, kapućino 2 – 3,5, flašica vode je 50 centi... a pošto je ovo prva letnja sezona u kojoj je uvedena zabrana za hranu i piće, ostaje da se vidi hoće li to promeniti navike naših turista i da li će izraz „paradajz turisti“ otići u prošlost, bar kada je ova destinacija u pitanju.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd