Skip to main content
đaci

DA LI ĆE BITI ODRŽANA ŠKOLSKA TAKMIČENJA? Vlada veliko interesovanje đaka za matematiku

Foto: Profimedia
Nastavnici ukazuju na činjenicu da učenici nemaju dovoljno znanja za zadatke sa naprednog nivoa.

Kako se bliži vreme školskih takmičenja koja počinju ovog meseca, rastu i nedoumice oko njihovog održavanja. Ova takmičenja vrlo su popularna među đacima, pa je izvesno da će se na njima okupiti veliki broj dece što, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, može izazvati problem u organizaciji takmičenja.

SJAJNA VEST ZA SREDNJOŠKOLCE: Završena rekonstrukcija Pete beogradske gimnazije (FOTO)

SJAJNA VEST ZA SREDNJOŠKOLCE: Završena rekonstrukcija Pete beogradske gimnazije (FOTO)

''MORA DA SE NAPRAVI DOPUNA UDŽBENIKA'' Stručnjak otrkio zbog čega je važno uvesti nov predmet u nastavu!

''MORA DA SE NAPRAVI DOPUNA UDŽBENIKA'' Stručnjak otrkio zbog čega je važno uvesti nov predmet u nastavu!

RAZREŠENE NEDOUMICE: Oglasilo se Ministarstvo prosvete povodom državne mature

RAZREŠENE NEDOUMICE: Oglasilo se Ministarstvo prosvete povodom državne mature

Osim na ovaj problem, nastavnici ukazuju i na činjenicu da učenici nemaju dovoljno znanja za zadatke sa naprednog nivoa, kakvi se daju na ovim takmičenjima.

- Za ovih skoro godinu dana koliko traje epidemiološka kriza, deca uopšte nisu pripremana za zadatke sa naprednog nivoa. Nastavnici se trude da održe nastavni proces i nauče ih osnovne stvari, eventulano radimo zadatke sa srednjeg nivoa, ali za napredni nema uslova - kaže nastavnica iz jedne beogradske škole.

Ona kao problem ističe i organizaciju takmičenja, jer se, po pravilu prijavljuje mnogo dece koja "moraju da se mešaju", dok za vreme redovne nastave škole strogo poštuju zdravstvene preporuke, deca nastavu pohađaju u manjim grupama i ne mešaju se.

Inače, takmičenje iz matematike koje je vrlo popularno među učenicima, održava se 5. februara u celoj Srbiji, a organizator je Društvo matematičara Srbije (DSM).

- Verujemo da će učitelji, nastavnici i direktori škola u skladu sa uvek dobrom dosadašnjom saradnjom sa DMS i potpunom autonomijom u izboru modela takmičenja, naći najracionalnije rešenje i obezbediti da takmičenje bude organizovano uz puno poštovanje svih zdravstveno-bezbednosnih uslova i maksimalnu regularnost takmičenja - kaže Vojislav Andrić, predsednik DMS.

- Napominjemo i da su, u javnosti prisutni, zahtevi da se takmičenje realizuje sa školskim zadacima nerealni i da zadaci moraju biti neznatno povišenog nivoa. Naime, takmičenja su kvalifikacione prirode i pored pozitivne motivacije učesnika imaju i selekcionu ulogu, jer se najuspešniji učenici plasiraju za naredni stepen takmičenja.

Takmičenje iz srpskog jezika i književnosti održava se u drugoj polovini februara, organizuje ga Društvo za srpski jezik i književnost, a potpredsednik ovog društva prof dr. Slavko Petaković ističe da će odluka o takmičenju biti doneta u dogovoru sa Ministarstvom prosvete.

- Konsultovaćemo se oko modela takmičenja, a sve će zavisiti od epidemiološke situacije. Osluškujemo i mišljenja kolega nastavnika iz škola, pa ćemo, kada prikupimo sve podatke, doneti konačnu odluku - kaže prof. Petaković.

Istovremeno, Srpsko biološko društvo odustalo je od takmičenja iz biologije, a taj stav podržali su i nastavnici biologije osnovnih i srednjih škola. Kao razloge, u ovom društvu navode to što u kombinovaom modelu nastave deca nisu stekla adekvatno znanje pa bi to umanjilo kvalitet takmičenja, a drugi razlog je zdravstveni rizik.

Za matematiku veliko interesovanje

Društvo matematičara Srbije izrazilo je zadovoljstvo činjenicom da za matematička takmičenja u Srbiji vlada veliko interesovanje:

- Do sada je u našoj bazi podataka registrovano više od 300 osnovnih i preko 100 srednjih škola. Naročito nas raduje činjenica da je posebna zainteresovanost među najmlađima - učenicima mlađih razreda osnovne škole. Ne mislimo da su naša takmičenja najvažnija na svetu i u tom smislu ističemo da su naša takmičenja dobrovoljna za učenike, nastavnike, škole i roditelje.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd