Četvrtak 22. feb 2024.
FDN

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović svečano otvorila Sajam obrazovanja i posetila štand Fakulteta društvenih nauka u Beogradu

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Međunarodni beogradski Sajam knjiga - najveći praznik pisane reči i kulture na teritoriji čitave jugoistočne Evrope već godinama opravdava svoj sada već legendarni status.

Ovaj, 66. beogradski Sajam knjiga, koji kratko i jasno poručuje svojim sloganom "Živele knjige!", ponovo je okupio sve ljubitelje pisane reči, ali i one koji planiraju da nastave svoje školovanje na nekim od visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Fakultet društvenih nauka slavi rođendan! Prijavi se do kraja juna i iskoristi VELIKI POPUST na školarinu

Fakultet društvenih nauka slavi rođendan! Prijavi se do kraja juna i iskoristi VELIKI POPUST na školarinu

ISKORISTITE SAJAMSKI POPUST I UPIŠITE FAKULTET DRUŠTVENIH NAUKA

ISKORISTITE SAJAMSKI POPUST I UPIŠITE FAKULTET DRUŠTVENIH NAUKA

FAKULTET DRUŠTVENIH NAUKA AKREDITOVAO DVA NOVA STUDIJSKA PROGRAMA: Studirajte Informacione tehnologije i Menadžment

FAKULTET DRUŠTVENIH NAUKA AKREDITOVAO DVA NOVA STUDIJSKA PROGRAMA: Studirajte Informacione tehnologije i Menadžment

U te svrhe, u okviru beogradskog sajma knjiga, tradicionalno se održava i sajam obrazovanja. 

Obrazovanje svoje omladine je nešto čime se Srbija već decenijama ponosi, a naši studenti su cenjeni i poštovani gde god da se pojave, a diplome zarađene u Srbiji uvek su nosile ozbiljnu težinu svuda u svetu, a tako je i danas. 

Ovogodišnji Sajam obrazovanja, nakon izvođenja himne Srbije i pesme "Ovo je Srbija", danas je svečano otvorila ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić Dejanović. 

Slavica Đukić Dejanović
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Veliko mi je zadovoljstvo da vam svima  poželim Dobrodošlicu na 52. sajam obrazovanja i budem vaš domaćin. Želim da naglasim koliko smo ponosni na naše mlade širom Srbije, ovo je vreme dece i decu treba da slušamo i učinimo svet boljim! - istakla je ministarka. 

Ministarka je istakla koliko je obrazovanje danas, možda više nego ikad, važno za čoveka. 

- Ovaj sajam je velika prilika da promovišemo trud i zalaganje naših obrazovnih institucija i njihovih radnika. Svi znamo koliko je važno sticanje znanja, kako kod dece, tako i kod odraslih - naglasila je prof. dr Đukić Dejanović.

Početkom maja ove godine, Srbiju je zadesila ogromna tragedija, od koje se naša zemlja neće skoro oporaviti, ali upravo ona treba da nam posluži kao lekcija da više radimo sa našom decom. 

- Svesni velike tragedije, koja je našu zemlju zadesila u maju, ove godine smo odlučili da pružimo veću podršku reci i roditeljima - dodala je ministarka.

Slavica Đukić Dejanović
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Kao zemlja mnogih naroda i narodnosti, Srbija se oduvek ponosila svojom multikulturalnošću od krajnjeg severa, pa do samog juga svojih teritorija. 

- Obrazovanje u Srbiji je dostupno na osam jezika nacionalnih manjina, čime se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti. Nastavićemo proces digitalizacije i modernizacije našeg školstva, a to ćemo sprovesti kroz različite projekte i u saradnji sa našim partnerima. Želimo da naš sistem bude održiv za učenike, prosvetne radnike i sve radnike naših škola. Naši obrazovni sistem kontinuirano teži ka progresu. - ponosno je istakla ministarka.

Nakon ovoga, ministarka je i zvanično otvorila Sajam obrazovanja. 

- Želim da se zahvalim svim učesnicima ovog Sajma. Hvala svima koji su došli da nas podrže. Svi ste vi dokaz da ćemo učiniti ovaj svet boljim. Za bolju budućnost naše Srbije, za svako naše dete, proglašavam sajam otvorenim. - zaključila je ministarka Đukić Dejanović.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, ministarka se prošetala sajmom, obilazeći tako štandove visokoškolskih ustanova.

FDN
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Među bogatom ponudom, ministarki Đukić Dejanović pažnju je naročito privikao štand Fakulteta društvenih nauka u Beogradu, koji, kao veoma mlada institucija, nudi moderna rešenja i inovativne metode u obučavaju svojih studenata, što je ministarka umela da prepozna. 

- Danas su nas deca pozvala da pokažu šta je to što znaju oni koji su mlađi od nas. Od predškolskog uzrasta, preko osnovne i srednje škole, pa sve do fakulteta. Svet može biti bolji, ali samo ako sve svi potrudimo - rekla je ministarka ispred štanda Fakulteta društvenih nauka. 

Inovacija i novi pogled na svet su od izuzetnog značaja i veoma je važno sagledati sve opcije. 

FDN
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Suština je da pokažemo koliku kreativnost naša deca imaju, ali pre te kreativnosti dolazi dobrota i tolerancija koju moramo imati jedni za druge. Decu treba da gledamo, slušamo i radimo prema njihovoj intuiciji - istakla je prof. dr Đukić Dejanović 

Nakon ovoga, ministarka je otišla da uživa u Sajmu i "počasti" se nekim klasicima književnosti, koje najviše voli, budući da je Sajam, kako je ona to rekla, veoma važan dan za nju i dan kada ona neizmerno uživa.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd