Skip to main content
Kreativno pero

Predstavnici FIRST Global tima Srbije u poseti Ambasadi Švajcarske Konfederacije u Beogradu

Foto: Kreativno pero
Predstavnici tima Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u robotici, koja je trajala od 13. do 16. oktobra 2022 U Ženevi (Švajcarska), sa svojim mentorima, bili su gosti Nj.E. gospodina Ursa Šmida i zamenice ambasadora, gospođe Saskije Salcman u zgradi ambasade Švajcarske Konfederacije u Beogradu u utorak, 18. oktobra.

Tom prilikom je tim Srbije, u sastavu od osam članova iz četiri škole u Beogradu, Matematičke gimnazije, Gimnazije Kreativno pero, XII beogradske gimnazije i Elektrotehničke škole Nikola Tesla, primio čestitke za veliki uspeh ostvaren na ovogodišnjoj Olimpijadi.

Tim Srbije je ambasadoru i predstavnicima ambasade predstavio svoj projekat, za koji se vredno pripremao nekoliko meseci. Rešenja srpskog tima na Olimpijadi sudije su pohvalile zbog izuzetne efikasnosti robota u čišćenju vazduha i skladištenju ugljen-dioksida, što je i bila tema ovogodišnje olimpijade. Takmičenje je bilo organizovano u okviru globalnih i regionalnih alijansi, a Srbija i Švajcarska su učestvovale zajedno u jednoj od alijansi. Od ukupno dvanaest mečeva u okviru takmičenja, srpski tim je pobedio u deset.

Kreativno pero
Foto: Kreativno pero

Učešće tima Srbije na međunarodnom FIRST Global takmičenju značajno je za širenje ekološke svesti o važnosti zaštite atmosfere i usporavanja efekata klimatskih promena.

Ambasador je sugerisao učenicima iz srpskog tima da posete naučno-tehnološki park u Beogradu, prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji osnovan 2015. godine. Partneri u osnivanju ovog parka su Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu, uz podršku Vlade Švajcarske, a park je mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede.  

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd