Skip to main content
Promo

Učenice Gimnazije Kreativno pero u finalu na Zayed Sustainability Prize dodeli nagrada 2023.

Foto: Kreativno pero
Zayed Sustainability Prize Awards Ceremony organizovana je u toku nedelje održivosti u Abu Dabiju – Abu Dhabi Sustainability Week 2023. Ceremoniji su prisustvovali brojni državni funkcioneri, ministri i drugi visoki zvaničnici iz UAE i inostranstva.

Pokrenuta na Svetskom samitu o energetici budućnosti 2008. godine od strane NJ.V. šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika UAE, Zayed Sustainability Prize nagrada za održivost odaje priznanje neprofitnim organizacijama i malim i srednjim preduzećima i srednjim školama za njihova uticajna, inovativna i inspirativna održiva rešenja u kategorijama zdravstva, hrane, energije, vode i obrazovanja u srednjim školama.

Kreativno pero
Foto: Kreativno pero

U ovom takmičenju učestvovala je i Gimnazija Kreativno pero, čije su se predstavnice uspešno plasirale u finale ovog takmičenja u kategoriji Global High School 2023 i, zahvaljujući svom zalaganju, stale rame uz rame sa predstavnicima najprestižnijih obrazovnih sistema u Evropi i Centralnoj Aziji i time uspešno predstavljale Srbiju na ovom takmičenju posvećenom održivom razvoju planete. Učenice iz Srbije su predložile Učionicu za održivu budućnost, a njihov projekat se bavi toksičnim materijalima koji se koriste u školskom priboru, igračkama i drugim proizvodima. Projekat podrazumeva opremanje učionice 3D štampačima na solarni pogon, koji koriste PLA plastiku na bazi kukuruza. 

Promo
Foto: Kreativno pero

„Jedan od glavnih principa obrazovanja u Kreativnom peru je primena znanja u pronalaženju inovativnih rešenja u kreiranje održive budućnosti, i zato je prava čast i privilegija biti među odabranim svetskim učesnicima i dati doprinos dobrobiti cele planete. Posebno smo ponosni na naše učenice zbog toga što su svoju studiju zasnovale na važnosti korišćenja zdravih materijala i obnovljivih izvora energije, koristile algoritamski način razmišljanja i pokazale zabrinutost za našu planetu i uslove za učenje novih generacija učenika i učenica. Kreativno pero prepoznaje značaj inovativnog pristupa obrazovanju i trudi se da svojim učenicima omogući pristup najeminentnijim sveskim takmičenjima. Naša vizija je da stvorimo generacije učenika i učenica sposobne da svojim znanjem i inovacijama doprinesu razvoju naše zemlje i planete”, izjavila je Aleksandra Nedeljković, jedna od osnivačica vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno pero.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd