Skip to main content
Vikipedija

VELIKI USPEH SRBIJE NA JOŠ JEDNOM POLJU: Stranica na Vikipediji na našem jeziku na prvom mestu po pouzdanosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Takmičenje ili kampanja trajala je od 15. januara do 5. februara

Vikipedija na srpskom jeziku našla se na prvom mestu u okviru globalne kampanja uređivanja referenci "#1Lib1Ref" (jedan bibliotekar, jedna referenca) i to zahvaljujući proverljivosti članaka koji se pojavljuju na toj platformi.

Tokom kampanje je 31 urednik Vikipedije ili Vikimedije na srpskom jeziku uneo 17.112 referenci u članke u kojima su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu.

STUDENTI I KORONA VIRUS: Rektorka Univerziteta u Beogradu objavila broj zaraženih akademaca

STUDENTI I KORONA VIRUS: Rektorka Univerziteta u Beogradu objavila broj zaraženih akademaca

UNIVERZITET U BEOGRADU SPREMNO DOČEKUJE BRUCOŠE: Poznato koliko budžetskih mesta je predviđeno za sledeću godinu

UNIVERZITET U BEOGRADU SPREMNO DOČEKUJE BRUCOŠE: Poznato koliko budžetskih mesta je predviđeno za sledeću godinu

"BOŽE PRAVDE" PRE POČETKA ČASA: Srednjoškolcima se uvodi novi predmet, "Osnove sistema odbrane"

"BOŽE PRAVDE" PRE POČETKA ČASA: Srednjoškolcima se uvodi novi predmet, "Osnove sistema odbrane"

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).

Takmičenje ili kampanja trajala je od 15. januara do 5. februara, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu Vikipedije, a cilj je povećanje pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze u potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti naročito tokom pandemije kovida 19, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i pre svega proverljivi podaci.

Ovom kampanjom članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije - Vikipedije.

Sa ubedljivo najviše unetih referenci, Vikipedija na srpskom jeziku je zauzela prvo mesto i na taj način samo nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Odmah iza srpske, slede poljska sa 4376, i makedonska Vikipedija sa 3526 unetih referenci.

Pet domaćih urednika se plasiralo u 10 najboljih učesnika ove globalne kampanje, a najbolji urednik kampanje je Nikolina Šepić sa preko 5 500 unetih referenci.

U fatalnoj 2020. godini takođe su ostvareni zapaženi rezultati, gde je srpska Vikimedija osvojila drugo mesto na globalnom nivou sa 4052 unete reference, dok je 2019. zauzela treće mesto.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način.

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd