Skip to main content
zgrada Evropske komisije

IZVEŠTAJ EK : Srpska ekonomija na putu uspeha, predstoji borba sa kriminalom i korupcijom

Foto: Profimedia
Evropska komisija (EK) ocenila je da je Srbija postigla značajan uspeh u makroekonomskoj stabilizaciji, podsticaju privrednog rasta i reformi javne uprave, ali da je neophodno preduzeti mere u cilju jačanja vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To su preneli zvaničnici upućeni u "pretežno povoljan" godišnji izveštaj o napretku Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, koji će sutra u Briselu, zajedno s ocenom napretka zapadnobalkanskih zemalja i Turske, objaviti EK a u Evropskom parlamentu i na konferenciji za štampu obrazložiti evropski komesar za proširivanje Johanes Han. 

Evropski diplomatski izvori navode da bi u Izveštaju - Oceni trebalo da bude naglašeno da će EK posebno pratiti u kojoj meri vlasti Srbije uspevaju da ispune merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s EU, budući da će o tome biti sačinjavani posebni izveštaji kojima se prati.

Evropska komisija
Foto: Profimedia

Izvori u Briselu su dodali da bi mogla biti spomenuta i bezbednosna situacija u Srbiji i regionu, ali tu se ne vide neki bitniji problemi. Jasne pohvale se očekuju kad je u pitanju doprinos Srbije regionalnoj saradnji i dijalog Beograd-Priština, za koji se ocenjuje da je veoma važan za normalizaciju odnosa dve strane i njihov napredak ka EU. Zato se podvlači upravo obe strane moraju učiniti dodatne bitne napore da se dogovori u dijalogu sprovedu, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. 

U pohvalnom stavu o pospešenju ekonomske stabilnosti, smanjivanja budžetskog deficita i perspektivi porasta bruto domaćeg proizvoda se Ekonomska komisija oslanja i na dobre ocene Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke o razvoju u Srbiji. 

Izričit poziv Srbiji da usaglasi svoju spoljnu politiku s EU, posebno kad su u pitanju sankcije Rusiji, se ne očekuje, ali će kao i dosad biti predočeno da se to mora ostvariti do kraja pregovora o članstvu Srbije i EU.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd