10. dec 2023.
Kupovina u marketu

ŠOKANTNO OTKRIĆE IZ NAŠIH PRODAVNICA: Da li znate šta zapravo kupujete?

Foto: Profimedia
Istraživanja pokazala da čak trećina prehrambenih proizvoda u Srbiji nema ispravnu deklaraciju.

Ispravnu deklaraciju u prodavnicama ima 68 odsto prehrambenih proizvoda a 32 odsto ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje organizacije IHIS Nutricionizam. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.500 proizvoda.

EU UVODI ŠOKANTNU MERU: Ukoliko hoćete da putujete u Evropu, moraćete i da platite

Utvrđeno je da su najbolje deklarisani slatki i slani konditorski proizvodi, dok najviše neodgovarajućih oznaka imaju hleb, peciva i roba označena kao "zdrava hrana". 

Jedan meni, jedan tebi: Rastopićete se kada vidite kako oni DELE grickalice! (VIDEO)

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda. Najčešće greške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".  

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda. 

Devojka ispred frižidera
Foto: Profimedia

U kategoriji bezalkoholnih pića  je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača.  Te greške su: neisticanje zaslađivača i dodavanja vitamina u nazivu proizvoda,  sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku. Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka. 

ZASTOJ NA BANOVOM BRDU: Pokvario se tramvaj, gužve u Požeškoj ulici

Takođe, slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni. I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda. 

DIJETA "8 SATI": Jedete SVE, a kilogrami se samo TOPE - fora je u OVOME!

Iako procenat od samo 68 odsto ispravno deklarisanih proizvoda ne zvuči baš obećavajuće , on je ipak bolji u odnosu na istraživanje sprovedeno 2013, kada je utvrđeno 66 odsto dobrih deklaracija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd