clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SKUPOCENA GOZBA: Koliko UKUPNO košta slava u Srbiji i šta je NAJSKUPLJE?

08.11.2016. 12:58
Piše:
Srbija Danas/Srpski Telegraf
Gozba
Gozba / Izvor: Profimedia

Ruke zadovoljno trljaju i trgovci jer znaju da im u vreme slava promet skače za petinu.

Bez obzira da li je Đurđic, Mitrovda, Aranđelovdan, Sveti Nikola i da li vernici ove svece slave u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu ili Babušnici, dilema prosečne porodice koja se priprema da ugosti rodbinu i prijatelje manje-više je ista.

- Razmišljali smo da smanjimo broj ljudi koje zovemo, a da zadržimo gozbu na nivou ili da spremimo malo skromniju trpezu, a da proslavimo slavu sa svima koji nam nešto znače. Izabrali smo ovo drugo i odlučili da, umesto jagnjeta i praseta, ove godine poslužimo meso sa roštilja - objašnjava Požarevljanin Milan Ivić.

Bez obzira da li je posna ili mrsna - trpeza je paprena. Znajući da će mnogi da se potrude da bar ovog dana ne štede previše, mesari su podigli cene mesa.

mesara
mesara / Izvor: Profimedia

- Za kilogram sveže prasetine treba izdvojiti od 500 do 600 dinara, dok je jagnjetina skuplja i dostiže cenu od 800 dinara. Na to treba dodati i cenu pečenja, koja iznosi oko 100 dinara po kilogramu - kažu u jednoj beogradskoj mesari. 

Meso najskuplje

Glavno jelo je i najskuplje, pogotovo ako se i kupuje već pečeno jagnjeće ili praseće pečenje, a troškovi nisu ništa manji ni ako je u pitanju posna slava. Samo meso košta 10.000 dinara, a gde su predjelo, sarma, čorba, žito. pogače, pite, torte, i ostale đakonije?

Ako slava ne pada u vreme posta, gozba počinje predjelom od pečenice, kobasice, kulena, šunke, a svaki taj delikates košta najmanje 1.000 dinara po kilogramu.

Za dva i po kilograma pasulja prebranca, potrebno je oko 1.000 dinara, za povrće za rusku salatu 500 dinara, za pet kilograma sitnih kolača najmanje 4.000 dinara, dok će za piće i kafu otići još toliko. 

Ruke zadovoljno trljaju i trgovci jer znaju da im u vreme slava promet skače za petinu.

- Trudimo se da na akciju stavimo ono što je najneophodnije za spremanje slava - od hrane preko pića sve do poklona za domaćine. Većina ljudi u vreme slava velike kupovine plaća čekovima, na odloženo do pola godine, i na taj način olakša pripreme - kažu u jednom trgovinskom lancu.