Četvrtak 07. dec 2023.
Mladić na njivi

SRPSKI STUDENT GENIJE: Iz Novog Sada zaliva parcele udaljene 150 km i to SMS-om!

Foto: Profimedia/ilustracija
Student Fakulteta tehničkih nauka i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je sa svojim kolegom novi način navodnjavanja putem SMS-a.

Iako živi i radi u Novom Sadu, Lazar uspeva da uzgaja lešnike 150 kilometara dalje, u Malom Zvorniku. Ipak, jednom mesečno on obilazi parcele, tek da proveri da li sve funkcioniše, dok ostatak vremena o njegovom imanju brine uređaj. Lazar ga pokreće i gasi slanjem SMS-a. 

- Poslao sam SMS sistemu i on je reagovao, u skladu sa sadržajem poruke. Uključio je prva dva ventila koji će obavljati zalivanje, a ono će trajati 2 sata - objašnjava Jovanović. 

Kako funkcioniše sistem

Senzori koje je postavio šalju mu informaciju o vlažnosti zemljišta. Na cisternama se takođe nalaze senzori, kako bi znao koliko vode ima. 

KUPUJETE ILI IZNAJMLJUJETE STAN? Ovo su stvari koje zaboravljate, a na koje MORATE obratiti pažnju!

- Postoji mogućnost, recimo, da sistemu zadam komandu "start" i recimo, vreme zalivanja 60 minuta. Ako želim da zalivanje traje duže, na primer 3 sata ja sistemu opet pošaljem komandu "start", odvojeno 120 minuta i završi. Kada to vreme istekne sistem meni vrati SMS da je završio zalivanje, a sve to se podešava prema vlažnosti zemljišta. Vidimo koliko je zemljište vlažno, zaključimo da li treba više ili manje vode i prema tome se određuje trajanje zalivanja - kaže Lazar. 

Ovo je selo u Srbiji u kom se kuće prodaju ZA TRI DANA

Čovek kopa njivu
Foto: Profimedia

GRAĐANI, NE PADAJTE NA POVOLJNE KREDITE! OVO je caka "odličnih" ponuda banaka!

Za uzgoj lešnika se opredelio jer ne zahtevaju mnogo pažnje, ali zato traže puno vode - oko 10 litara po stablu. Nije imao dilemu da li treba da uvede sistem za navodnjavanje jer je tako rod i do 30 odsto veći. 

OGLAS KOJI JE HIT NA INTERNETU: Kuća iz snova u Vojvodini nudi se za - DŽABE!

- Ovo je pilot projekat. To sam napravio prvenstveno za sebe, ali smo lansirali internet sajt, jer nam se dosta ljudi javilo sa velikim interesovanjem za ovaj sistem - ističe Lazar. Kako planira sledeći njegov korak je da napravi potpuno automatizovani sistem, koji će sam određivati koliko vode treba da pusti.

OVO JE NAČIN DA SE SMANJE GUŽVE: Uskoro ćemo LETETI autobusom! (FOTO)

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd