Skip to main content
novac

BANKA PROPALA, A VI IMATE KREDIT U NJOJ: Evo šta će biti sa vašim dugovanjima - svet pred FINANSIJSKIM KOLAPSOM (FOTO)

Foto: Shutterstock
Propast bilo koje banke predstavlja veliki problem za privredu jedne države, ali i za stanovništvo. Šta se u tom slučaju dešava sa novcem građana koji je položen u banku, a šta sa kreditima koje su građani podigli u banci?

Iako se mnogi korisnici kredita nadaju da će propašću banke propasti i njihova obaveza, te da će ostatak duga biti "zaboravljen", situacija je dosta drugačija.

FINANSIJSKI SVET SE RUŠI KAO KULA OD KARATA: Banke u minusu, stopirana trgovina, INVESTITORI U PANICI!

FINANSIJSKI SVET SE RUŠI KAO KULA OD KARATA: Banke u minusu, stopirana trgovina, INVESTITORI U PANICI!

POČELO JE! Članica EU hitno saopštila: PRETI NAM BANKROT!

POČELO JE! Članica EU hitno saopštila: PRETI NAM BANKROT!

NA POMOLU FINANSIJSKI KOLAPS! Tramp upire prstom na Bajdena: Imaćemo "veliku depresiju" opasniju od one 1929. godine

NA POMOLU FINANSIJSKI KOLAPS! Tramp upire prstom na Bajdena: Imaćemo "veliku depresiju" opasniju od one 1929. godine

Zakonom o stečaju i likvidaciji Republike Srbije propisano je da se sva nedospela potraživanja otvaranjem stečaja smatraju dospelim.

To znači da korisnik kredita danom otvaranja stečaja duguje celi iznos kredita, sa kamatama i svim ostalim obavezama.

- U najdrastičnijem slučaju, kada bi banka doživela totalni fijasko, štednja bi bila zaštićena, odnosno vraćena, jer za nju garantuje država, ali ne bi bilo otpisivanja odobrenih kredita, već bi morali da budu otplaćeni novom vlasniku - kaže jedan bankar.

Banku, koja je u problemima, obično preuzima druga, ili se osniva nova banka, tako da se njoj otplaćuju rate, a država izmiruje obaveze za štednju.

Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto

Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto, mnogim bankama stopirana je trgovina na berzama, investitori širom sveta su u panici.

Nakon turbulentnog vikenda, bankarski sektor i finansijsko tržište Evrope danas su osvanula u "duboko negativnoj teritoriji". Prema podacima evropskih berzi, maltene sve akcije beleže pad. Tako je na primer pan-evropski Stoxx 600 index pao danas za 2,6 odsto, FTSE 100 za 2,29 odsto, frankfurtski DAX za 2,7 odsto.

svb
Foto: Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Sa druge strane, Azijska tržišta i tamošnji indeksi su tokom prethodne noći zabeležili dobre rezultate, kao i Wall Street na kom su vrednosti akcija banaka odskočile nakon turbulentnog vikenda.

Ipak, na američkoj berzi svi fjučersi su se opasno približili nultoj stopi prinosa, ili pak u pojedinačnim slučajevima pali ispod nule. Takođe, akcije na američkoj berzi su prošle nedelje pale najviše od septembra prošle godine.

Credit Suisse u minusu od 24 odsto

Prema najsvežijim podacima sa berzi, Credit Suisse je u 11 sati zabeležio pad od čak 24 odsto vrednosti svojih akcija, i tamošnja berza je u više navrata danas gasila trgovanje akcijom kako, dodaju stručnjaci CNBC, ne bi dotakla dno.

banka
Foto: Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP, File

Najveći investitor u Credit Suisse, koji se banci priključio tokom njene potrage za svežim kapitalom prošle godine, rekao je da ne može da pruži švajcarskoj banci veću finansijsku pomoć.

- Ne možemo jer bismo prešli iznad 10 odsto. To je regulatorno pitanje - rekao je u sredu predsednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairi.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd