Skip to main content
narodna-banka

BDP SRBIJE KAO PRE KORONE: Priliv stranih investicija skoro MILIJARDU EVRA

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Narodna banka je još od početka pandemije projektovala da će Srbija u ovoj godini zabeležiti rast od oko šest odsto

Navodi se da će na taj način biti jedna od retkih zemalja Evrope koja će u 2021. ne samo dostići, već i nadmašiti nivo privredne aktivnosti iz perioda pre pandemije, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Meridian u borbi za opstanak kulture - vredna donacija Zadužbini Ilije M. Kolarca

Meridian u borbi za opstanak kulture - vredna donacija Zadužbini Ilije M. Kolarca

VUČIĆ SAOPŠTIO VELIKU VEST ZA SRBIJU: MMF promenio procenat rasta za našu zemlju, predviđaju ogroman porast BDP

VUČIĆ SAOPŠTIO VELIKU VEST ZA SRBIJU: MMF promenio procenat rasta za našu zemlju, predviđaju ogroman porast BDP

 

 


- Podaci u prvom kvartalu daju realnu mogućnost da taj rast bude i veći od šest odsto, istakla je Tabaković za današnju "Politiku".

Kao rezulatat visokih privatnih i državnih investicija, kao i usled snažnog rasta industrije i izvoza, Srbija je u prvom kvartalu zabeležila međugodišnji rast BDP-a od 1,2 odsto, čime je pretkrizni nivo BDP-a dostigla već u prvom kvartalu, navela je ona.

- U prva tri meseca ove godine priliv stranih direktnih ulaganja iznosio je skoro milijardu evra, a kapitalne investicije države povećane su za 13,7 odsto, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, na nivou godine, polovina projektovanog rasta biće vrlo izvesno rezultat rasta industrije i građevinsrstva, dok bi druga polovina trebalo da potekne od uslužnih sektora.

U prethodne tri godine, Srbiji je stiglo 10,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, navodi list i dodaje da je od početka 2018. do kraja 2020, naša zemlja uspela da ostvari više investicija od Mađarske, dvostruko više od Bugarske i tri puta više od Slovačke.

Kada je reč o regionu, Srbija je sama privukla više ulagača nego Hrvatska, BiH, Sevrena Makedonija, Albanija i Crna Gora zajedno.

Što se tiče očekivanja vezanih za inflaciju, Tabaković je rekla da se pod uticajem izlaska iz pandmeije i kretanja na svetskom tržištu, inflacija u većini zemalja, pa i u Srbiji, nalazi na nešto većem nivou.

- Privremeni faktor koji utiče na rast inflacije jeste pre svega kretanje svetske cene nafte, koja se 2020. tokom epidemije kovida-19 našla na izuzetno niskom nivou, naglasila je ona.

Pored toga, kako je kazala Tabaković, delom zbog izlaska iz pandemije, a delom i zbog kretanja na svetskim tržištima, ove godine se može očekivati nešto brži rast cena hrane.

- Sa dolaskom nove poljoprivredne sezone i ovaj efekat će gubiti na snazi, istakla je ona i dodala da će u svakom slučaju inflacija u narednim godinama ostati pod kontrolom i nastvaiti da se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja od tri, plus-minus 1,5 odsto.

O tome sa koliko novca je NBS intervenisala na tržištu od početka kovid krize, Tabaković je rekla da je najvažnije da je NBS očuvala stabilnost deviznog kursa dinara prema evru i tokom globalne ekonomske krize.

- Nismo dozvolili da se bilo koji deo neizvesnosti iz međunarodnog okruženja prenese na domaće finansijsko tržište - rekla je Tabaković

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd