Skip to main content
meso

DA LI ĆEMO IMATI DOVOLJNO MESA? Otkupna cena niža od pakle cigareta može da dovede do smanjenja sočnog fonda

Foto: Profimedia
Epidemija korone otkazala je proslave i potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu, zbog čega je promet mesa u Srbiji lane pao za 15 do 25 odsto.

Srpski stočari ušli su u novu godinu na ivici rentabilnosti, sa otkupnim cenama svinja i ovaca nižim od najjeftinije paklice cigareta, a koliko-toliko siguran prihod imaju samo proizvođači mleka. Epidemija korone otkazala je proslave i potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu, zbog čega je promet mesa u Srbiji lane pao za 15 do 25 odsto i doveo do toga da gubitke beleže i mali proizvođači i mesne industrije.

PROGLAŠENA DOBITNICA STANA U ZEMUNU: Glumac Marko Vasiljević dami iz Mataruške Banje doneo sreću!

PROGLAŠENA DOBITNICA STANA U ZEMUNU: Glumac Marko Vasiljević dami iz Mataruške Banje doneo sreću!

NOVISAD MEGAGRAD: Kej, silosi, skladište, terminal - desetine miliona evra biće uloženo u luku

NOVISAD MEGAGRAD: Kej, silosi, skladište, terminal - desetine miliona evra biće uloženo u luku

UPOZORENJE SVETSKIM SILAMA: Veliki broj država u razvoju zaostaće za generaciju zbog ekonomske krize!

UPOZORENJE SVETSKIM SILAMA: Veliki broj država u razvoju zaostaće za generaciju zbog ekonomske krize!

- Najbolja cena utovljenih svinja u prošloj godini bila je u februaru, pred početak epidemije kod nas, i kretala se od 165 do 170 dinara po kilogramu žive vage, plus PDV za mini-farme. Ova cena se zadržala negde do jula, kada je počela da pada, jer je na nju, pored korone, uticaj imala i pojava afričke kuge svinja. U poslednja tri-četiri meseca svinjari, pre svega mala i srednja gazdinstva, posluju sa gubitkom od 2.000 do 3.000 dinara po utovljenom grlu. Mnogi od njih su i odustali od proizvodnje. Tek nešto bolje, ali na ivici rentabilnosti, posluju velike farme jer imaju stalne kupce, a njihovi inputi u proizvodnji su niži nego kod malih i srednjih proizvođača - ocenjuje Zoran Erić, odgajivač svinja i predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve.

Bez gubitaka, ali na pozitivnoj nuli zbog čega ipak nisu rasprodali stada poslovali su odgajivači ovaca.

ovce
ovce
Foto: Profimedia/ilustracija

Organizovani otkup

- Imali smo organizovani otkup, gde je cena jagnjadi tokom godine bila 200 dinara po kilogramu žive vage, što je teško pokrivalo i troškove ishrane. I dalje su otkupne cene veoma niske, tako da strahujemo šta će biti ove godine. Cena hrane je porasla, koncentrati su poskupeli za nekih 20 odsto, a da nije bilo isplate 7.000 dinara po grlu, mnogi ovčari bi digli ruke od svega, ali ih je to održalo da nastave proizvodnju - ističe Marko Perić, predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza "Rožanj", apelujući na izvoznike da stabilizuju tržište.

Milan Milaković iz mioničkog sela Mratišić, koji se bavi mlečnim govedarstvom, kaže da je ovaj sektor bolje prošao od tova junadi. Otkupna cena mleka se razlikuje od mlekare do mlekare, od 19 dinara za manje količine, do iznad 40 dinara za količinu koju predaje Milaković - 20.000 do 30.000 litara mesečno od 28 muznih grla.

- Mlečno govedarstvo je dokazalo da je najstabilniji izvor primanja u poljoprivredi. Nema velike zarade, ali plasman je siguran - kaže Milaković.

Iako je, kako kaže, "prošla godina bila loša i po plasmanu i ceni", farmer Mališa Pajković neće odustati od tova bikova, s obzirom da je poslednjih sedmica cena žive vage tovljenika malo skočila i dostigla 1,90 evra po kilogramu.

- Ja sam imao tu sreću da u periodu kada je otkupna cena bila loša nemam utovljenih bikova za isporuku. Po ceni od 1,8 evra prodao sam samo devet grla, a ostalo po 1,95 i dva evra. Sada je cena malo viša, pa je i potražnja malo veća, ali plašim se da je to bilo samo kratkoročno zbog januarskih praznika i da će se cena ponovo vratiti na 1,7 do 1,8 evra po kilogramu, što je drastično nisko - strahuje Pajković.

Lančana reakcija

Zbog pada prometa, zarada stočara u Srbiji manja je za trećinu, procenjuje dr stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, upozoravajući da će niske otkupne cene prošle godine posledice pokazati ove godine.

- Lančana reakcija manje cene i manjeg prometa može biti smanjenje stočnog fonda, posebno u oblasti ovčarstva i govedarstva širom Srbije - smatra Vujić.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd