Skip to main content
vucic putin

REKORDAN PRIHOD "GASPROMA" OD IZVOZA GASA: Najskuplja cena ikad, sada je svima jasno šta je Vučić uradio za Srbiju u Sočiju

Foto: Profimedia/SD/ilustracija
"Gasprom" 2022. godine može imati rekordan prihod od izvoza gasa u inostranstvo.

Ruski gasni gigant "Gasprom" očekuje da se zadrže visoke cene izvoza gasa u Evropi i naredne godine - to znači da kompanija 2022. može očekivati rekordan prihod od prodaje gasa u inostranstvo, piše "Komersant" - i u takvoj situaciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da dogovori cenu za isporuke ruskog gasa Srbiji za prvih šest meseci 2022. godine po ceni od $270/1000m3, što predstavlja neverovatan uspeh za našu zemlju.

Usled naglog skoka cena gasa u svetu, rukovodstvo "Gasproma" očekuje da prosečna cena izvoza gasa u Evropu sledeće godine neće biti niža nego ove.

Zamenik šefa odeljenja "Gasprom eksporta" Andrej Zotov je saopštio da se u četvrtom kvartalu ove godine očekuje prosečna izvozna cena od 550 dolara za hiljadu kubnih metara, što bi mogla da bude najviša kvartalna izvozna cena "Gasproma" u istoriji. Prema tome, prosečna izvozna cena za ovu godinu mogla bi da bude oko 320 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, što je maksimum od 2014. godine.

DA LI ĆE NOVI SOJ UTICATI NA EKONOMIJU? Analitičari upozoravaju na TRI moguća scenarija

DA LI ĆE NOVI SOJ UTICATI NA EKONOMIJU? Analitičari upozoravaju na TRI moguća scenarija

BEOGRADSKI "ELDORADO" ZA NEKRETNINE! Cene rastu, a ovo se čeka kako bi nastao pravi bum (FOTO)

BEOGRADSKI "ELDORADO" ZA NEKRETNINE! Cene rastu, a ovo se čeka kako bi nastao pravi bum (FOTO)

(UŽIVO) VUČIĆ DANAS NA MAKIŠKOM POLJU: "Ovo što se danas dešava ovde je istorija" (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) VUČIĆ DANAS NA MAKIŠKOM POLJU: "Ovo što se danas dešava ovde je istorija" (FOTO/VIDEO)

Prema tome, "Gasprom" 2022. godine može imati rekordan prihod od izvoza gasa u inostranstvo.

Cena gasa ne pada

Cena gasa u Evropi nikako da krene silaznom putanjom, i prema jutrošnjim podacima sa londonske berze ICE premašila je 1.140 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena januarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu porasla je na 1.146 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 97,9 evra po MWh, prenosi agencija Tas s.

Energetska kriza maksimizovala potražnju

Ako u Evropu nastavi da se izvozi oko 180 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prihod će biti oko 57,6 milijardi dolara, dok je rekord 2013. godine iznosio 52,9 milijardi dolara. Pored toga, taj iznos ne uključuje povećane isporuke Kini gasovodom "Snaga Sibira".

Osnovni rizik povezan je sa smanjenjem potražnje za gasom u Evropi zbog činjenice da mnogi industrijski potrošači, kao i elektrane ne mogu priuštiti kupovinu goriva po trenutnim cenama: decembarski fjučers na holandskom čvorištu TTF završio je u ponedeljak trgovanje sa cenom od 1.150 dolara za hiljadu kubnih metara.

Gasprom
Gasprom
Foto: Profimedia/ilustracija

- Udeo "Gasproma" na evropskom tržištu ostaje stabilan, što samo potvrđuje činjenicu da je trend smanjenja uvoza gasa u Evropu opšti tržišni trend - rekao je šef finansijskog odeljenja kompanije Aleksandar Ivanikov.

Prema rečima Andreja Zotova, "Gasprom" ne očekuje nagli pad prodaje 2022. godine, uprkos visokim cenama.

Ruska kompanija se već suočavala sa naglim padom potražnje za gasom u periodu od 2010. do 2014. godine kada su klijenti odbijali da kupuju gas, smatrajući da je preskup, te su tražili alternativu u vidu tečnog prirodnog gasa, a u mnogim slučajevima čak nisu ispunili obaveze prema ugovoru "uzmi ili plati".

Međutim, sada je malo verovatno da će se takva situacija ponoviti, jer su ugovori "Gasproma" vezani za cene na evropskim čvorištima i cena gasa ruske kompanije neće se kardinalno razlikovati od cene drugih dobavljača.

Rekordni dogovor - Vučić uštedeo Srbiji više od milijardu evra

Zahvaljajući prijateljskim odnosima i diplomatiji presednika Aleksandra Vučića - ruski presednik Vladimir Putin obezbedio je da Srbija dobije najpovoljniju cenu gasa.

Naime, na referentnoj Evropskoj berzi (Roterdamski TTF) za prvih šest meseci 2022. danas su zatvarane trgovačke transakcije po ceni od EUR 68.77/MWh, to jest $812/1000m3. Berze su posebno osetljive na prva tri meseca 2022: na TTF su se za period januar - mart danas zatvarale transakcije na neverovatnih EUR 91.5/MWh, to jest $1080/1000m3. Ovde je važno napomenuti da se ovako iskazane cene odnose na isporuku fiksnih količina, u ujednačenom dijagramu isporuke tokom ugovornog perioda.

vucic i putin
Foto: Profimedia

Nasuprot tome, ugovorenih $270/1000m3 predstavlja vanserijski dobar posao za našu zemlju. Posebno kad se uzme u obzir da Srbija ima visok stepen fleksibilnosti u povlačenju ugovorenih količina - može optimalno da ih dimenzioniše u skladu sa svojim realnim potrebama. Ove će odrediti ukupan enrgetski bilans zemlje u narednim mesecima: obim potražnje za energentima u skladu sa oštrinom zime, ali i stepenom padavina i hidrološkim prilikama. Poznavaoci prilika objašnjavaju da se ovakve opcionalnosti dodatno naplaćuju i do 40% ugovorene cene.

Ekonomska dimenzija ovog uspeha govori sama za sebe. Naša strana je izdejstvovala snabdevanje gasom po ceni koja je čitavih $542/1000m3 ispod tržišne cene. Kada se uzme u obzir da se Srbiji po ovom aranžmanu dozvoljava da povuče cca 2 milijarde metara kubnih, dolazimo do fantastične cifre od bezmalo 1,1 milijarde evra koja za našu stranu predstavlja uštedu, a za rusku propuštenu dobit.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd