Skip to main content
evri

Kada čujete KOLIKO novca GASTARBAJTERI šalju rođacima u SRBIJI, ZAVRTEĆE vam se u GLAVI!

Foto: Profimedia
Izvršeno 700.000 transakcija

Dijaspora je poslala u Srbiju tokom pet meseci 2018. godine jednu milijardu i 336 miliona evra.

To je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju preliminarni platnobilansni podaci Narodne banke Srbije.

Prema podacima o registrovanim doznakama za pet meseci ove godine, preko brzog transfera novca i računa izvršeno je oko 700.000 transakcija, kažu u NBS.

Prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje se u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja, npr. preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kreće oko 280 evra, a preko računa on je znatno veći.

narodna-banka-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema procenama NBS, za pet meseci ove godine, priliv po osnovu neregistrovanih doznaka (van bankarskih računa i brzog transfera novca) iznosio je oko 618 miliona evra.

Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i u prvom tromesečju 2018, dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, a najveći deo priliva doznaka realizuje se u evrima (oko 80 odsto).

U poslednjih pet godina, kako kažu u NBS, priliv doznaka u Srbiju relativno je stabilan, a njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu kreće se oko osam posto, što u centralnoj banci očekuju i u ovoj godini.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd