HOĆEMO LI IMATI MLEKA U PRODAVNICAMA? Država uvodi tešku meru: Moramo da branimo tržište koje je poremećeno

25.02.2023. 09:59
Piše:
Srbija Danas/RTS
mleko / Izvor: Foto: Shutterstock
Problemi su počeli u 2022. zbog toga što je država zamrzla cenu mleka zbog građana, rekla je ministarka i dodala da su prelevmani za mleko teška mera u cilju stabilizacije tržišta.

Hoće li biti srpskog mleka na tržištu i šta će država uraditi kako bi se sprečilo zatvaranje farmi

Premije će biti podignute sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara. 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je to kompromisno rešenje i da je juče održan sastanak gde su za jednim stolom u Vladi Srbije prvi put sedeli predstavnici od primarnog proizvođača, prerađivača do trgovinskih lanaca.

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Povećava se premija za mleko!

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Povećava se premija za mleko!

LEPA VEST! Vučić najavio: Povećavaju se premije za mleko i subvencije po grlu

LEPA VEST! Vučić najavio: Povećavaju se premije za mleko i subvencije po grlu

Gasi VATRU U GRLU: Ovaj NAPITAK SRBI SPREMAJU kada imaju problem sa upalom, recept star decenijama

Gasi VATRU U GRLU: Ovaj NAPITAK SRBI SPREMAJU kada imaju problem sa upalom, recept star decenijama

- Ovakvi sastanci su odlučna prilika da se čujemo. Država se ozbiljno i odgovorno ponela u 2022. godini, koja je bila ekonomski nepredvidiva. Sada imamo veliku tržišnu borbu, koja se ogleda u svim segmentima. Ovde je eskalirala. Imamo puno problema. Počeli su u 2022. zbog toga što je država zamrzla cenu mleka zbog građana, mleko proizvedno u Srbiji je izvezeno, onda smo bili prinuđeni da ga uvozimo, došlo do povećanog uvoza mleka, mlekare imaju zalihe, naši proizvođači imaju mleko, njima se spušta cena - to su neke stvari o kojima smo juče razgovarali - rekla je Tanaskovićeva.

Napominje da se čulo puno saveta i problema tako da će država odgovorno pristupiti tome.

Jelena Tanasković / Izvor: Foto: Printscreen RTS

- Preuzeli smo na sebe da to iskontrolišemo. Prelevmani su teška mera jer mi smo evropski orijentisana država otvorenog tržišta i to treba odbraniti, ali je situacija da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno - istakla je Tanaskovićeva.

Imate proizvođača koji imaju mleko, a nemaju kome da ga daju u otkup jer su mlekare pune zaliha i to mora da se reši, dodaje ministarka poljoprivrede.

Šta kažu mlekari

Prema njenim rečima, mlekari su pokazali konstruktivan pristup.

- Smatram da to jeste način kako da prevaziđemo probleme. Prvi put se sistemski bavimo rešenjem problema. Kada dođe neko i kaže - dajte mi pare, to nije rešenje, hajde da vidimo gde su konkretni problemi. To je dobar prustup ako hoćemo da popravimo stočarstvo - ukazuje Tanaskovićeva.

Odgovarajući na pitanje ima li para u državnoj kasi, kaže da ima. "Povećali smo subvenciju po litri mleka sa 10 na 15 dinara, to je ukupno uvećanje na godišnjem nivou od 4 milijarde, povećali smo subvenciju po grlu, sa 25 na 30.000 dinara, što je oko 2 milijarde ukupan izdatak koji je veći u odnosu na prethodnu godinu", rekla je ona.

O novoj meri za povećanje stočnog fonda

- Predsednik je pričao nedavno da hoćemo, u smislu povećanja stočnog fonda, da idemo sa finansiranjem 50 odsto kupovine novih steonih junica. Na razgovorima koje sam u proteklom periodu imala sa proizvođačima, neki od njih smatraju da bi bolja i efikasnija mera bila da one proizvođače koji zadrže žensko tele finansiramo u četiri kvartala po 25.000 dinara, što smo rekli - neka bude opciono - objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, to je ostalo da se foramlizuje kroz uredbu.

Govoreći o najavi protesta i blokade puteva onih koji su nezadovoljni rešenjem, ministarka ističe da je to minoran broj ljudi koji je konstantno antipritivan i nema želju da se dogovori.

- Kada ste na svakom sastanku i kada vam ništa ne valja, to je politika - to nije konstruktivno rešenje problema u poljoprivredi. Ako smo hteli da se bavimo problemima u poljoprivredi, ne možemo doći i reći - ja hoću sa 10 na 20 i neću više ništa drugo, sistemski se vrlo konstruktivno rešava - podvlači Tanaskovićeva.

Prvi put su, dodaje, učesnici sastanka imali priliku da kažu onima koji su njihovi partneri u poslu, poput "Imelka", šta ih muči.

Prelevman je sistemsko rešenje da se stabilizuje tržište. Ne možete tažiti sa 10 na 20 dinara, to državu košta 8 milijardi, šta smo time uradili, mlekare i dalje imaju viška na zalihama, napominje Tanaskovićeva i dodaje da je većina za stolom razumna i većina je razumela da su ovo sistemska rešenja.

Plan isplate subvencija

Novac - dinari / Izvor: Profimedia

Ministarka Tanasković je rekla da je organska proizvodnja dobila novac, do kraja februara dobiće u celosti.

- Onda ide isplata genetike u prvoj nedelji marta, u drugoj nedelji marta plaćamo subvenciju za tov i voće, u trećoj nedelji marta - vinarijama i desitlerijama i na kraju, u poslednjoj nedelji marta, platićemo primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju i time završavamo do 25. marta - zaključila je ministarka poljoprivrede.

Piše:
Srbija Danas/RTS
25.02.2023. 09:59
Pogledajte više