clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Gasi VATRU U GRLU: Ovaj NAPITAK SRBI SPREMAJU kada imaju problem sa upalom, recept star decenijama

24.02.2023. 10:52
Piše:
Srbija Danas
zaprženo mleko
zaprženo mleko / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Kuvaj uživo

Pomaže i donosi okakšanje veoma brzo, a jednostavno se priprema!

Ukoliko vas muči uporna upala grla i kašalj, pored lekova koje vam je lekar prepisao, možete olakšati sebi pripremom nekog od domaćih melema koji se prenose sa generacije na generaciju. U detinjstvu su vam roditelji sigurno pripremali zaprženo mleko, a ovaj recept sigurno brzo donosi olakšanje. 

Evo kako se priprema. 

Danas OBAVEZNO ZAPALITE SVEĆU - Slavimo velikog svetitelja, ukoliko imate ŽIVOTINJE u DOMAĆINSTU uradite ovo

Danas OBAVEZNO ZAPALITE SVEĆU - Slavimo velikog svetitelja, ukoliko imate ŽIVOTINJE u DOMAĆINSTU uradite ovo

MALE BOGINJE SE ŠIRE SRBIJOM! Doktorka OTKRILA KO JE ZAŠTIĆEN, loša vest za sve koji su ROĐENI u ovom periodu

MALE BOGINJE SE ŠIRE SRBIJOM! Doktorka OTKRILA KO JE ZAŠTIĆEN, loša vest za sve koji su ROĐENI u ovom periodu

Karamel-mleko

Ovaj lekoviti, preslatki mlečni napitak verovatno će mnoge asocirati na detinjstvo. Posebno tokom zimskih dana, kada se na sankanju i grudvanju ostane previše dugo, pa povratku kući krene da boli grlo. U narodu se ovaj napitak zove i "zaprženo mleko", "prepečeno mleko" ili "karamelizovano mleko" i pije se čim osetite da grlo počinje da "grebe".

Priprema se vrlo jednostavno, a pravi je melem za grlo i pluća.

  • Sipajte 3 kašike kristal šećera u šerpicu ili veće lonče. Stavite šerpicu na ringlu i zagrejte je na jakoj temperaturi
  • Čim se šećer istopi, smanjite temperaturu
  • Dok se topi, šećer sve vreme mešajte i pazite da ne zagori
  • Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre, sipajte šolju mleka. Šećer će se odmah kristalozovati i stvrdnuti, ali ga odmah vratite na ringlu i nastavite brzo da mešate, dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer skroz ne rastopi u mleku
  • Mešajte sve dok smesa ne postane homogena.
  • Karamelizovano mleko pije se dok je vruće, jer tako je najdelotvornije.