Skip to main content
Strane investicije

Interesovanje investitora ne jenjava: VIŠE OD 21 MILIJARDE EVRA STRANIH ULAGANJA U SRBIJU

Foto: Shutterstock / delagovore.rs/printscreen
Kroz celovite i strukturne reforme sistema i ekonomskih parametara Srbija se sada pozicionirala kao jedna od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope.

Ekonomski plan reformi koje je aktivno sprovodio tim na čelu sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokazao je uspešnost kroz sve bolje rezultate iz godine u godinu. Srbija je neupitno poboljšala svoju ekonomsku poziciju ali i investicioni rizik. Republiku Srbiju sada u ekonomskim krugovima prepoznaju kao zemlju lidera ekonomskog rasta i oazom investicionih lokacija. 

Lista kompanija koje posluju na području Srbije iz godinu u godinu sve je duža i duža i na njoj se nalaze imena svetski priznatih kompanija kao što su Robert Bosch, Michelin, Siemens, ZF, Panasonic, NCR, Microsoft, Gorenje, Brose, Continental, Magna, Cooper Tires, Johnson Controls, Johnson Electric, Leoni, Fiat Chrysler Automobiles, Yazaki, Eaton, Stada, Swarovski, Aunde, Calzedonia,  Mei Ta,  Schneider Electric, Geox, Tarkett, Ling Long, Adient, Minth, Toyo Tires,  MTU, Barry Callebaut, kao i mnoge druge.

Republika Srbija je, prema izveštaju „IBM Global Location Trends 2020“ i četvrtu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2019. godini, a posmatrano prema broju stanovnika. Prema kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta (bez obzira na veličinu populacije) kroz SDI čija realizacija je započela u 2019. godini Srbija je zauzela visoko 5. mesto među evropskim zemljama.

Prema oceni fDi Intelligence, Srbija je prva po broju stranih direktnih ulaganja. U periodu pandemije koronavirusa ne samo da nijedan investitor nije odustao od planiranog ulaganja, već je započeta realizacija i novih, značajnih projekata. Od 2012. Srbija je privukla više od 21 milijarde evra.

U prethodnih nekoliko godina kroz udeo 16 stranih investicija i otvaranja novih fabrika obezbeđeno je 62.189 novih radnih mesta.

Najvažniji putni pravci koji povezuju Evropu i Aziju ukrštaju se na teritoriji Srbije. Dodatni benefit je što je Srbija obezbedila visokokvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, te tako stručnjaka za nova radna mesta ne manjka. U Srbiji poslednjih godina znatno više se investira u kapitalno intenzivne projekte što smanjuje nezaposlenost. 

Republika Srbija je na vreme prepoznala potrebu da se ekonomski sistem prilagodi potrebama privrede, kao i neophodnodnost sprovođenja ekonomskih reformi, što je dalo i fenomenalne rezultate i aktiviralo ekonomski prosperitet. 

Sva dosadašnja ulaganja u Republiku Srbiju možete videti na sajtu delagovore.rs

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd