Skip to main content
Radnici u fabrici

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Srbiji već fale ovi radnici, i to postaje problem

Foto: Profimedia/ilustracija
Istraživanje revizorsko-konsultantske kuće EY pokazalo je da 75 odsto anketiranih preduzetnika smatra da je jedan od najvećih izazova za dalji razvoj njihove kompanije pronalaženje i angažovanje kvalifikovane radne snage.

- Prinuđeni smo da zapošljavamo 10 do 15 odsto više radnika nego što nam je sada potrebno da bi obučili i obezbedili kadrove za budućnost, za opstanak - rekla je vlasnica i direktorka kompanije "D-Ekspress" Ljiljana Živković Karaklajić. 

STIŽU DOBRE VESTI, A I NOVAC! Majkama, porodiljama i trudnicama u Srbiji do KRAJA GODINE isplata svih dugovanja!

Ona je istakla da će kompanije morati da se prilagođavaju potrebama mladih koji traže drugačije uslove rada i fleksibilno radno vreme. Rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu Ivan Rakić je kazao da finansiranje nije više najveći problem malih i srednjih preduzeća u Srbiji već nedostatak radnika. 

- Mala i srednja preduzeća su sposobna za prilagođavanje trenutnim tržišnim uslovima i započinjanje drugog biznisa, ali za to su im potrebni pravi kadrovi - istakao je Rakić. 

"Imao sam milijarde, sad sam ostao sa 10.000 evra": Todorić o "Agrokoru", zaverama, "Frikomu" i Đinđiću

Direktorka sektora za preduzetništvo u PKS Branislava Simanić je kazala da se očekuje da primana Zakona o dualnom obrazovanju donekle umanji problem nedostatka kvalitete radne snage i smanji nezaposlenost mladih i poveća njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Možete nas pratiti na našem Instagram profilu

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd