Sreda 21. feb 2024.
Jurij Borisov Aleksandar Vučić

Jurij Borisov potvrdio: Nova ulaganja Rusije u Srbiju!

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovom, kopredsedavajućim Međuvladinog komiteta sa ruske strane.

- Moskva je zadovoljna realizacijom svih investicionih projekata u Srbiji i traži nove - rekao je Jurij Borisov.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da Srbija izražava zadovoljstvo odnosima sa Rusijom, koji su najviši u poslednjih nekoliko decenija, pre svega zbog doprinosa Rusije u vidu podrške srpskog teritorijalnog integriteta, što Srbija uzvraća uvažavanjem ruskih interesa.

Jurij Borisov
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Srpski ministar je takođe rekao da je tokom zasedanja Komiteta u Palati Srbije u Beogradu reči bilo i o potpisivanju sporazuma naše zemlje sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kao i o brojnim drugim projektima koji su od velikog interesovanja za našu zemlju, ali i za ruske investitore.

Reči je bilo i o izgradnji nastavka "Turskog toka" kroz Srbiju, dodao je Dačić, ali i naveo da je Srbija obezbedila pouzdano dopremanje ruskog gasa kako bi podmirila svoje potrebe.

Borisov je rekao da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da je Moskva zadovoljna realizacijom svih investicionih projekata u našoj zemlji.

On je istakao da Rusija pokušava da pronađe dodatne projekte koje bi mogla da realizuje u Srbiji, pre svega iz oblasti energetike, transporta, ali i visokih tehnologija.

Kao primer Borisov je naveo potencijalni novi projekat u vidu modernizacije tramvajskog parka Srbije, te je rekao da je Ministarstvo trgovine Rusije u tom smislu predložilo izuzetno povoljan lizing program.

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO ZBOG RASTUĆEG OBIMA EKONOMIJE I TRGOVINE: Borisov se danas sastao sa predsednikom Vučićem

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO ZBOG RASTUĆEG OBIMA EKONOMIJE I TRGOVINE: Borisov se danas sastao sa predsednikom Vučićem

Dotakao se i pitanja "Turskog toka", te je rekao da je izgradnja gasovoda za Srbiju ključni projekat, da je Beograd učinio sve što je do njega, ali da se u tom projektu pitaju i druge zemlje - Bugarska i Mađarska.

Dačić je rekao da će sledeća sednica ovog Komiteta biti održana naredne godine, ali da će u međuvremenu biti održano još nekoliko sastanaka na nivou kopredsednika. Takođe je zahvalio Borisovu zbog njegovog angažmana u Komitetu.

Sutra se otvara leva cev tunela Sarlah kod Pirota

Sutra se otvara leva cev tunela Sarlah kod Pirota

Inače Borisov i Dačić su kao kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije učestvovali na plenarnom zasedanju u Palati "Srbija", gde su razmatrali aktuelno stanje u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Posebno je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog rastućeg obima ekonomske saradnje i činjenice da je trgovinska razmena premašila tri milijarde dolara u 2018. godini.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd