Petak 23. feb 2024.
granica Šid

MNOGI SRBI BAŠ OVO RADE PRI ULASKU U GRČKU: A kazna je 640 EVRA

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Paprene su kazne ako ovo radite na granici.

Navika većine pušača iz Srbije da kupuju cigarete prilikom tranzitnog prolaska kroz Severnu Makedoniju, gde su cigarete jeftinije, obila se o glavu jednom našem turisti koji je morao da plati čitavo bogatstvo zbog uštede od nekoliko desetina evra.

PENZIONERKA IZ ARANĐELOVCA POSTAVILA NEOBIČNO PITANJE PIO FONDU: "Da li imam pravo na penziju od supruga?"

PENZIONERKA IZ ARANĐELOVCA POSTAVILA NEOBIČNO PITANJE PIO FONDU: "Da li imam pravo na penziju od supruga?"

PIO FOND UPOZORAVA: "Penzioneri, ne nasedajte na ovakve pozive i ponude!"

PIO FOND UPOZORAVA: "Penzioneri, ne nasedajte na ovakve pozive i ponude!"

MOMIROVIĆ: Naša ekonomija jača zahvaljujući i investicijama u sektor rudarstva

MOMIROVIĆ: Naša ekonomija jača zahvaljujući i investicijama u sektor rudarstva

Unutar Fejsbuk grupe, "Live from Greece", korisnik po imenu Dragomir podelio je situaciju koja je snašla njegovog rođaka na alternativnom graničnom prelazu Dojran između Severne Makedonije i Grčke sa ostalim članovima, navodeći kako je pored velike novčane kazne, njegov rođak možda i zaveden u registru kao švercer.

- Ovo je samo za pušače. Danas popodne na prelazu Dorjan gospođa carinik (Gr) je pitala mog sestrića koliko ima cigareta sa sobom. Rekao je 4 pakle (on i devojka u kolima).

Posle letimičnog pregleda našla je 3 boksa. Rezime: Cigarete oduzete, platio kaznu 640 evra, verovatno ušao u sistem kao švercer, procedura je trajala oko 3 sata. Nemojte se igrati sa propisima, kazne su velike. Dozvoljena su 2 pakle + jedna načeta paklica. P.S. Dva boksa mu nisu našli, planirali su da ostanu do 7.9. ipak će ostati nešto kraće – napisao je on na kraju, prenose mediji.

Veliki broj Srba koji odmor provodi u Grčkoj, usled cena nikotinskih proizvoda u našoj zemlji kupuje cigarete u Severnoj Makedoniji, i to veće količine. Kada se stavi na papir, ušteda nije veća od desetak evra, što ako pogledamo grčke zakone i kazne za prekršaje, nije baš isplativo ako vas carinici uhvate.

Prema važećem zakonu, u drumskom saobraćaju dozvoljeno je uneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje. Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti 1 litar alkoholnog pića (udeo alkohola veći od 22%) ili 2 litre alkoholnog pića (udeo alkohola manji od 22%) ili 4 litre vina ili 12 litara piva.

U slučaju se na odmor u Grčku ide avionom, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Osobe mlađe od 18 godine ne smeju prenostiti duvan.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd