Skip to main content
Kikinda

Kikinda dobija postrojenje za prečišćavanje vode za piće (FOTO)

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Prilikom obilaska početka radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Kikindi, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podvukao je da će od danas biti rešen  višedecenijski problem vodosnabdevanja građana Kikinde. 

- Vlada Republike Srbije je prepoznala značaj ulaganja u ovim oblastima i agnažovala značajna finansijska sredstva kojim su obuhvaćeni i projekti izgradnje komunalne infrastrukture finansirani iz bilateralne saradnje sa Nemačkom - izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je dodao da iako je rešavanje kvaliteta vode za piće najvažniji investicini prioritet za Kikindu, u toku je i završna faza projektovanja za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kikinda
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Želim da se zahvalim ministru Momiroviću, KFV-u, i izvođačima, da zajedničkim snagama  završimo posao, a građani Kikinde dobiju pijaću vodu kakvu zaslužuju - rekao je Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde.

Početku radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode prisustvovao je i direktor KFV predsedništva u Srbiji Rudiger Hartman i tom prilikom rekao da Nemačka razvojna saradnja kao i KFV ostaju posvećeni promovisanju Zelene agende u Srbiji, kao i razvoju i unapređenju kvalitetnih komunalnih usluga.

Kikinda
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ukupna vrednost investicije iznosi 10,2 miliona evra, od čega je 6 miliona evra subvencionisani zajam nemačke razvojne banke KFV,  dok je ostatak od 4,2 miliona evra (sa PDV-om) obezbedila Vlada Republike Srbije iz budžetskih sredstava, a završetak izgradnje ove investicije planiran je za kraj 2023. godine.

Nakon obilaska početka radova na izgradnji ovog projekta, ministar Momirović je potom održao i sastanak sa gradonačelnikom Kikinde, u Gradskoj kući, na temu izgradnje budućeg autoputa od Kikinde do Sombora.

Kikinda
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Buduća putna komunikacija Bački Breg - Nakovo u dužini od 175 km., povezaće granične prelaze Srbije sa Rumunijom i Mađarskom i biće najbrža veza između Kikinde i Sombora, odnosno omogućiće vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom putem autoputa Beograd-Subotica.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd