Skip to main content
stan

KONAČNO LEPE VESTI! Oglasila se NBS - ovo su olakšice za one sa stambenim kreditom

U cilju podrške stanovništvu, Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je propise koji se tiču kapitala banaka i mere koje bi trebalo da olakšaju pristup finansiranju fizičkih lica.

Na današnjoj sedinci IO NBS odlučeno je i da se poveća referentna kamatna stopa za 50 baznih poena, na nivo od pet odsto.

U saopštenju NBS-a ističe se da je u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike centralna banka pokazuje odlučnost da na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora. 

- Kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno je bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme - dodaje se u saopštenju.

IMAĆE PRAVO NA ZDRAVSTVENU KNJIŽICU I RADNI STAŽ, ALI NE I NA OVO! Izmene za ovu kategoriju radnika počinju sledeće godine

IMAĆE PRAVO NA ZDRAVSTVENU KNJIŽICU I RADNI STAŽ, ALI NE I NA OVO! Izmene za ovu kategoriju radnika počinju sledeće godine

"DIJALOG NAJBOLJI NAČIN ZA REŠAVANJE PROBLEMA" Premijerka Brnabić sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata (FOTO)

"DIJALOG NAJBOLJI NAČIN ZA REŠAVANJE PROBLEMA" Premijerka Brnabić sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata (FOTO)

ŠOK! Nemačka industrija naglo oslabila - najnoviji podaci ne obećavaju

ŠOK! Nemačka industrija naglo oslabila - najnoviji podaci ne obećavaju

Dopunom Odluke o adekvatnosti kapitala bankama je omogućeno da, bez uticaja na svoj kapital, fizičkim licima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita tri godine duži rok u odnosu na važeće regulatorno rešenje. To znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina.

Kako se naglašava u saopštenju NBS-a, u okviru tih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Banke će moći da sprovode te ustupke kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje njegovog finansijskog položaja i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci.

- Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom - kaže se u saopštenju.

Navedene odluke stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

O stambenim kreditima

Izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima. To, kako ističe NBS, znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina.

- U trenutnim okolnostima rasta euribor stope, to u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita - napominje se u saopštenju centralne banke.

Pored navedenog, tom odlukom nastavlja se podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd