Skip to main content
Kovid propusnica

SOLIDARNOST KAO KLJUČ USPEHA! "BOLJE DA SMO ZATVORENI" Beogradske kafane se udružile, puštaju muziku od 18 do 22 sata

Foto: Profimedia
Kovid redar, inspektor ili komunalni milicijalac će na ulazu skenirati QR kod, i proveriti da li je propusnica validna: može biti u digitalnom ili papirnatom obliku.

Otkako je pre nekoliko dana rečeno da će biti uvedene tzv. kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, koje će biti na snazi posle 22 sata, od tog momenta ne prestaje da se priča o njima.

UŽAS U SLAVONIJI: Srpkinja kupila devojčicu da bude supruga njenog sina, pa je držali ZATOČENU I TUKLI

UŽAS U SLAVONIJI: Srpkinja kupila devojčicu da bude supruga njenog sina, pa je držali ZATOČENU I TUKLI

"BIĆE JOŠ VIŠE UMRLIH OD KORONE" Dr Janković izdao dramatično upozorenje - ovo nije najgore, borba protiv korone tek sledi

"BIĆE JOŠ VIŠE UMRLIH OD KORONE" Dr Janković izdao dramatično upozorenje - ovo nije najgore, borba protiv korone tek sledi

"MENI SKANDIRATE DA SAM USTAŠA, TO VAM ZBOG POREKLA NIKAD NEĆU OPROSTITI" Dr Kon žestoko odgovorio na napade

"MENI SKANDIRATE DA SAM USTAŠA, TO VAM ZBOG POREKLA NIKAD NEĆU OPROSTITI" Dr Kon žestoko odgovorio na napade

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon održane sednice Kriznog štaba, 20. oktobra, rekla kako je odluka štaba da se uvedu ovi sertifikati baš u to vreme, jer "posle 22 časa obično kreće masovnije druženje, grljenje, muzika".

Ipak, građani su imali razne dileme po tom pitanju: ko je kriv ako gost bez propusnice i potvrde o testu uđe u lokal posle 22h, zatim, sme li gost da bude isteran, ima li mesta podeli društva po pitanju vakcinacije i tome slično.

Kovid propusnice nisu samo vakcine, dodala je premijerka, i napomenula da je validan sertifikat potvrda druge (ne sme proći duže od 7 meseci od primanja druge doze), odnosno treće doze vakcine. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, takođe je obavezan ako želite da sedite u zatvorenom prostoru nakon 22 sata, dok antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati.

Kovid redar, inspektor ili komunalni milicijalac će na ulazu skenirati QR kod, i proveriti da li je propusnica validna: može biti u digitalnom ili papirnatom obliku. Pritom, treba pomenuti da se ova mera ne odnosi samo na goste, već i na zaposlene.

Beogradske kafane nisu ostale imune na novu meru, te su udružene pokrenule inicijativu "Najbolje kafane postaju kafane solidarnosti", o čemu je bilo više reči na društvenim mrežama.

Naime, neki objekti će u narednom periodu, počev od danas 25. oktobra, emitovati muziku uživo od 18 do 22 sata. Iz jedne kafane su potvrdili ovu informaciju, rekavši da će se pridržavati novog pravila, ali dalje nisu želeli da komentarišu.

žurka
Foto: Profimedia/ilustracija

Vojin Cucić, direktora jedne pivnice, koja je jedan od pokretača inicijative, kako će raditi u narednom periodu, od koliko do koliko sati, i da li su uvodili još neke nove, interne mere u objektu?

- Radićemo do 22h, dok ne vidimo kako se odvija situacija. Iskreno, zdravlje je na prvom mestu i nadamo se da će situacija da se stabilizuje. Muziku smo prebacili na termin od 18 do 22 časa - kaže Cucić i dodaje:

- Pokrenuli smo ovu inicijativu, jer Srbi ionako imaju milion podela, samo nam je još ova falila. Svakako je i kratak period za prilagođavanje; za 4 dana ne možemo svi da se vakcinišemo, revakcinišemo i plus da prođu dve nedelje nakon druge vakcine, jedino ako nadležni mogu da nam pozajme vremensku mašinu ili da pozovu Hari Potera da to sredi.

Na pitanje vezano za potencijalni efekat novih mera, direktor zvezdarske pivnice smatra da "neće uroditi plodom i da je mnogo efikasnije da im je rečeno da zatvore na 15 dana dok se smiri situacija, a da nakon toga nastave normalno".

- Da možemo barem ove godine da proslavimo Novu Godinu - istakao je Vojin Cucić.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd