Skip to main content
Koronavirus i putovanja

"SVE IDE U TOM PRAVCU" Spremaju se nove mere za ceo svet - od 1. januara na putovanje možete samo ako ste vakcinisani?

Foto: Profimedia/ilustracija
Aleksandar Seničić je rekao da je izjava njegovog kolege YUTE pogrešno protumačena.

Gost jutarnjeg programa na TV Prvoj bio je Aleksandar Seničić iz Asocijacije turističkih agencija Srbije, koji je istakao zabrinutost za opstanak turističkih agencija u našoj državi, kao i da grčke agencije neće vratiti novac turistima, jer ga nemaju. Međutim, pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić tvrdi da je država preduzela određene korake koje se tiču zamenskih putovanja, ali i da sve zavisi od sredstava iz budžeta.

SRBIJA IMA POTENCIJAL DA BUDE BROJ JEDAN U EVROPI: Istorijski uspeh stope rasta, objavljene fantastične vesti

SRBIJA IMA POTENCIJAL DA BUDE BROJ JEDAN U EVROPI: Istorijski uspeh stope rasta, objavljene fantastične vesti

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2021. GODINU! Skupština donela odluku usled odličnih ekonomskih rezultata Srbije

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2021. GODINU! Skupština donela odluku usled odličnih ekonomskih rezultata Srbije

PRIJAVLJIVANJE MLADIH ZA "MOJU PRVU PLATU" JE JOŠ U TOKU: Svi zainteresovani imaju rok do 31. oktobra

PRIJAVLJIVANJE MLADIH ZA "MOJU PRVU PLATU" JE JOŠ U TOKU: Svi zainteresovani imaju rok do 31. oktobra

Aleksandar Seničić je rekao da je izjava njegovog kolege YUTE pogrešno protumačena.

- Problem sa protokolima imamo godinu i po dana, kolega je rekao ono što se neformalno priča po zapadnim zemljama i turističkim agencijama. Sve ide u tom pravcu, da će jedino oni koji su kompletno vakcinisani, moći da budu gosti događaja i hotela, ja ne verujem da će to da se ostvari u nekom brzom roku, ali je sve na nivou glasina za sad - rekao je Seničić.

Takođe, pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić, istakla da je što se tiče ponude za zamenska putovanja, naznačen rok za povraćaj sredstava do 15. januara.

- Mi verujemo da su imali dovoljno vremena da realizuju ta zamenska putovanja, ali mislim da su bili dobri uslovi i šanse da se sredstva vrate, ili da se zaensko putovanje organizuje do 15. januara - rekla je Đenićeva.

Sa druge strane, Seničić je istakao da turističke agencije nisu imale ni dovoljno vremena, jer imaju kritičnu situaciju već 19 meseci, kao i da nisu imali mogućnost za rad nepunih tri meseca.

- Svakako, nije to dovoljno vremena da se realizuje sve, mi znamo vrlo dobro da nije realizovano više od 50 odsto zamenskih putovanja sa Grčkom, bez obzira na to koliko se priča o tome kako je kod njih prošla sezona - rekao je Seničić.- Situacija je sledeća, turističke agencije nisu dobile nikakvu pomoć, pre svega one male, pa i veliki organizatori čekaju na kredite iz fonda, malo je populistička izjava da možemo da očekujemo te kredite. A sa druge strane ljudi i nemaju novac, ali i naplata od grka se ne odvija tako što se dva ministra dogovore da se vrate redstva, oni svakako mogu da imaju uticaj, postoji uredba, ali mi ne sarađujemo toliko sa agencijama, naši gosti borave u apartmanima i onda imamo najviše kontakata sa njima - istakao je Seničić.

putovanja
Foto: Profimedia

Potvrdio je da neće biti povraćaja novca od partnera iz Grčke, Italije, Španije, kao ni od naših hotelijera. Upozorio je da će mnoge agencije zbog toga otići pod stečaj, kao i da sada već ima nekoliko agencija koje su podnele zahtev za to.

- To posle već prelazi na teret osiguravača i onda je pitanje za ministarstvo, ko će isplatiti onda?

Đenićeva međutim ističe da "ministarstvo nije bilo nemo", kao i da su pružane sektorske pomoći za zaposlene, kao i ona koje su se odnosile na plažanje osiguranja.

- Izlazili smo u susret, završena je uredba koja govori o kreditima i koji će se koristiti isključivo za odnose namirivanja dugovanja koja se odnose na zamenska putovanja, pitanje je da li će biti krajem ove ili opčetkom sledeće, što svakako zavisi od budžetskih sredstava - rekla je ona.

"Period vraćanja kredita će sigurno biti 5+2 i 6+2".

- U ovom trenutku je najvažnije da mi obezbedimo putnicima da im se novac vrati na vreme - rekao je Seničić.

- Za one agencije koje ne vraćaju svoja dugovanja preduzimaju se odeđene kaznene mere,njima sledi oduzimanje licence i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, to je nešto što agencije moraju da snose kao posledicu za neispunjavanje obaveza - rekla je Đenićeva.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd