Skip to main content
Nemačka, koronavirus

KRAJ NAPRETKU NEMAČKE EKONOMIJE? Zabeležen pad BDP-a u 2020. godini

Foto: Profimedia
Nemačka ekonomija je lani prošla bolje od nekih drugih članica evrozone

Nemačka ekonomija je zabeležila u pandemijskoj 2020. godini pad od pet odsto, okončavši desetogodišnju ekspanziju jer su mere zaključavanja ugušile veliki deo poslovnih i potrošačkih aktivnosti, pokazuju današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!

POMAMA ZA KUPOVINOM GROBNIH MESTA U TREBINJU: Poznato ko su najčešći kupci

POMAMA ZA KUPOVINOM GROBNIH MESTA U TREBINJU: Poznato ko su najčešći kupci

RADNIK SE ZAPALIO ZBOG SPORA SA BIVŠOM FIRMOM: Smene su trajale po 12 sati, slobodnih dana nije bilo

RADNIK SE ZAPALIO ZBOG SPORA SA BIVŠOM FIRMOM: Smene su trajale po 12 sati, slobodnih dana nije bilo

Koliko god da sumorna bila ova cifra, pad je manji nego što su mnogi analitičari predviđali, a visoka stopa rasta štednje nagoveštava da bi potrošači mogli da budu spremni da pokrenu snažan ekonomski oporavak kada se lokdaun konačno ukine, ocenjuje agencija AP.

Prema saopštenju Destatisa, samo je nemački građevinski sektor lani zabeležio rast dok su industrijska proizvodnja i sektor usluga duboko potonuli. Poljoprivreda, finansijske usluge, sektori nekretnina, informacija i komunikacija pretrpeli su manji pad.

Albert Brakman, šef grupe za ekonomske procene i cene, kaže da bi privatna potrošnja „mogla "znatno da poraste" u predstojećem periodu, imajući u vidu da je stopa štednje stanovništva u Nemačkoj porasla za rekordnih 16,3 odsto tokom 2020.

novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Nemačka ekonomija je lani prošla bolje od nekih drugih članica evrozone. Francuska je, prema Destatisu, pala za 9,4 procenta, Italija za 9,9 odsto, a od turizma zavisna Španija za 12,4 odsto, navodi AP i dodaje da zvanični statistički podaci tih zemalja treba da budu objavljeni početkom februara.

Zvaničnici Destatisa su takođe procenili da je privredni pad SAD-a iznosio 4,6 odsto prošle godine, a da je kineska ekonomija porasla za 2,1 odsto.

Prošlogodišnji pad nemačkog BDP-a uzrokovan pandemijom, kojim je prekinuta decenija njegovog rasta, manji je od onog zabeleženog tokom globalne finansijske krize 2009., kada je najveća evropska ekonomija potonula za 5,7 procenata.

Američka agencija podseća da je nemačka privreda u 2019. godini zabeležila umerenu stopu rasta sod 0,6 odsto.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd