Skip to main content
kupovina

KRIZA I INFLACIJA DRMAJU HRVATSKU! Okreću se jeftinijim brendovima, otkriveno i na kojim namirnicama najviše štede

Foto: Profimedia/ilustracija
Najpopularnije mesto za kupovinu u Hrvatskoj su supermarketi u kojima kupuje 72 posto ispitanika.

Hrvati drastično više od ostatka Evrope prilikom kupovine traže načine kako da uštede, vrlo retko razmišljaju o tome da bi trebalo da jedu zdravo i uglavnom zaobilaze skupe, premijum proizvode, pokazalo je veliko istraživanje o stanju trgovine namirnicama u središnjoj Evropi 2023. godine koju je sprovela kompanija McKinsey&Company.

Istraživanje je obuhvatilo 4.500 ispitanika u pet država središnje Evrope, a pokazalo se kako su Hrvati značajno više prešli na konzumaciju jeftinijih brendova kako bi uštedeli novac kao i na jeftinije robne marke, a kriza i inflacija dovele su do toga da sada na hranu i namirnice troše značajniji deo kućnog budžeta nego ranije i nego što je to slučaj kod potrošača središnje i zapadne Evrope.

ŠTA ĆE SAD DA KAŽE OPOZICIJA?! Hrvati kopiraju Vučića - sprema se obaranje cena proizvoda (VIDEO)

ŠTA ĆE SAD DA KAŽE OPOZICIJA?! Hrvati kopiraju Vučića - sprema se obaranje cena proizvoda (VIDEO)

VELIKI PORAST PRODAJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: U svim evropskim državama, osim u jednoj iz bivše Jugoslavije

VELIKI PORAST PRODAJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: U svim evropskim državama, osim u jednoj iz bivše Jugoslavije

Najgore je starijoj populaciji i Generaciji X - oni su se značajnije više od ostatka Evrope izjasnili kako im sve veći deo kućnog budžeta odlazi na namirnice, ali slede ih i hrvatski milenijalci koji takođe osećaju sve veće opterećenje na džep.

Kad je u pitanju tip namirnice na kojoj se najviše štedi, za Hrvate su to grickalice i bezalkoholna i alkoholna pića, a na njima ponajviše pokušava da uštedi Generacija X koja ih se prema ovom istraživanju najviše odriče, a čak 27 posto ispitanika izjasnilo se kako u inflaciji isključivo kupuje na promocijama, što je u skladu s evropskim rezultatima.

Zanimljivo je takođe i da se gotovo polovina ispitanika iz Hrvatske, njih 49 posto izjasnilo da će u slučaju daljnjih poskupljenja kupovati tako da obilazi trgovine i kupuje isključivo na popustu, što je značajno više od ispitanika u zapadnoj Evropi (tamo je taj odgovor zaokružilo njih 36 posto).

- Kovid-19 pandemija podstakla je mnoge da pronađu alternative svojim omiljenim proizvodima, često birajući upravo trgovačke marke te su nastavili da ih koriste i nakon pandemije. Očekujemo kako će ovaj trend trajati zbog dve glavne prednosti takvih namirnica, a to su dostupnost i pristupačnost. Ipak, potencijalni uspeh trgovačkih marki zavisiće od percepcije potrošača o njima kao proizvodima koji su uporedivi ili boljeg kvaliteta od proizvoda poznatih marki - izjavio je Marcin Novakovski, jedan od koautora istraživanja i partner u McKinseyjevoj kancelariji u Poljskoj.

Najpopularnije mesto za kupovinu u Hrvatskoj su supermarketi u kojima kupuje 72 posto ispitanika, a preko 60 posto ih kupuje u diskontnim dućanima i izjavljuje kako tamo nameravaju da nastave da ih kupuju narednih 12 meseci.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd