Skip to main content
bitkoin

LOŠE VESTI ZA VLASNIKE KRIPTOVALUTA: Američka Vlada im ukida anonimnost?

Foto: Profimedia
Finansijski nadzor i u digitalnom svetu

Zanimljivo je da se takav propis "ugurao" pred kraj mandata trenutne predsedničke administracije i da je ostavljen jako kratak period da se o tome komentariše, od svega 15 dana, piše EFF.

KORONA UDARILA NA TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA: Najveća vrednost bitkoina u istoriji nije dugo potrajala

KORONA UDARILA NA TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA: Najveća vrednost bitkoina u istoriji nije dugo potrajala

BAJDEN POKUŠAVA DA IŠČUPA AMERIKU IZ RECESIJE: Pripremio paket pomoći privredi, "upumpaće" 735 milijardi dolara

BAJDEN POKUŠAVA DA IŠČUPA AMERIKU IZ RECESIJE: Pripremio paket pomoći privredi, "upumpaće" 735 milijardi dolara

VELIKA BRITANIJA PEVA LABUDOVU PESMU: Finalni napori da se postigne post-Bregzit sporazum

VELIKA BRITANIJA PEVA LABUDOVU PESMU: Finalni napori da se postigne post-Bregzit sporazum

Organizacija smatra da na taj način država zapravo ugrožava čitavu jednu industriju i obeshrabruje ljude da koriste njene usluge.

Zatim, za neke kriptovalute poput bitkoina, podaci o transakcijama – uključujući bitkoin adrese korisnika – trajno se evidentiraju na javnom blockchain-u. To znači da ako znate ime korisnika povezanog sa određenom bitkoin adresom, možete prikupiti informacije o svim njihovim bitkoin transakcijama koje koriste tu adresu.

Prema tome, zahtev predložene uredbe da preduzeća za pružanje novčanih usluga prikupljaju identifikacione informacije povezane sa adresama novčanika znači da vlada može imati pristup ogromnoj količini podataka izvan onoga što uredba treba da pokrije.

U organizaciji ukazuju i na to da, iako predložena pravila imaju cilj da jednostavno primene postojeće propise koji uključuju gotovinske transakcije na kriptovalute, oni ignorišu da ovi digitalni finansijski alati delimično omogućavaju finansijsku privatnost i anonimnost jednaku i možda izvan one tradicionalne gotovine.

Bitkoin
Foto: Profimedia

S tim u vezi, predloženi propisi deo su većeg zabrinjavajućeg trenda američke Vlade koja finansijski nadzor tradicionalnog bankarskog sistema proširuje na kriptovalute. Ovaj predlog dolazi samo dva meseca nakon što je Ministarstvo pravde objavilo svoj Okvir za primenu kriptovaluta, čime je potpuno jasno stavljeno do znanja da želi da potkopa sposobnost anonimnih transakcija korisnika kriptovaluta.

Finansijski regulatori, očigledno sumnjaju da bilo ko ko pokušava da zaštiti svoju finansijsku privatnost čini nešto protivzakonito. EFF podseća da finansijske evidencije sadrže mnoštvo osetljivih informacija o ličnom životu, uverenjima i pripadnostima ljudi. Bez obzira na to, sudovi i zakonodavci dozvolili su široko rasprostranjeni finansijski nadzor u tradicionalnom bankarskom sistemu.

- Kriptovalute su važne za građanske slobode jer – poput gotovine – omogućavaju anonimne transakcije. Fotografije sa hongkonških protesta prikazivale su duge redove na metro stanicama dok su demonstranti čekali da kupe karte gotovinom, kako nadležni ne bi mogli da na osnovu elektronske kupovine povežu da su bili na mestu protesta. Ove fotografije podvlače da je bezgotovinsko društvo, društvo za nadzor – i važnost uvoza anonimnosti gotovine u digitalni svet - zaključuje EFF.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd