light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
eur
117.1138
usd
107.8893
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MIKI ZAMENIO DVE DIPLOME FAKULTETA ŽIVOTOM NA SELU: Sada sa majkom razvija opasan biznis i RAZBIJAJU SE OD NOVCA (VIDEO)

10.05.2024. 21:00
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Miki
Miki / Izvor: YouTube Printscreen/lovacnaukuse

Cena pite sa mesom ili sa domaćim sirom je 1.200 dinara po kilogramu.

Miki Milošević i njegova majka prave i dostavljaju pite širom Srbije. U pitanju je kuvana pita sa domaćim mlekom koje dobijaju od njihove krave, a takođe prodaju i burek sa mesom.

Oni žive u selu Kalimanići u podnožju Tare, nedaleko od Bajine Bašte. Ovaj vredni momak završio je dva fakulteta, ali se ipak odlučio za život na selu. 

Pored krava, imaju i veliko imanje, na kom se nalazi i polje pšenice, od koje prave brašno za njihove pite.

Nakon što procede mleko, naprave sir, koji kasnije koriste za pitu.

- Pored sira koji pravimo za pitu, pravimo i planinski punomasni sir, i šaljemo ga u kantama. Najstariji sir se stavlja na sam vrh, mladi je pri dnu, pa kako ga ljudi troše, tako i sir sazreva - objašnjava Miki.

U ponudi su dve vrste pite, odnosno gužvara i pita koja se razvlači na čaršav. Druga se maže uljem, a prva se razvija na brašnu.

- Izrada pita je tradicija naše porodice. Od babe sam naučio da pravim gužvaru, a od majke ovu koja se razvlači na čaršavu - nastavlja on.

Preliv koji se koristi za pitu gužvaru su kajmak, voda, mleko i mast, a svi pomenuti sastojci su iz domaće radinosti.

- Nakon što se kajmak ocedi, uzima se jedna kašika i stavićemo vodu koju sam ostavio da se kuva. U zagrejanu vodu dodajem mleko da zajedno proključaju, posle čega dodajem kašiku masti i kajmaka. Sve to se preliva preko pita - objašnjava Miki.

Cena pite sa mesom ili sa domaćim sirom je 1.200 dinara po kilogramu.

Pored ovog posla, izdaju i sobu u kući staroj 100 godina, koja je preneta iz susednog sela. U njoj vole da ugoste i turiste.

Izvor: Srbija Danas/Kurir/M.A.