Skip to main content
Srbija

MMF DAO ZELENO SVETLO: Odobren aranžman sa Srbijom!

Foto: SD/ilustracija
Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a iz  ministarstva finansija ocenjuju da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.

Nagoveštavaju da je ovaj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi Srbija i odličan je pokazatelj da joj uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

Ministar je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, dodao da se zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om, koji je savetodavnog karaktera, šalje ozbiljna poruka međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država Srbija dobija na kredibilitetu.

MINISTARSTVO ĆE NASTAVITI DA RADI ISTIM, PA ČAK I BOLJIM TEMPOM! Narodni poslanici pohvalili Tomislava Momirovića (FOTO)

MINISTARSTVO ĆE NASTAVITI DA RADI ISTIM, PA ČAK I BOLJIM TEMPOM! Narodni poslanici pohvalili Tomislava Momirovića (FOTO)

KAKVI SE STANOVI NAJVIŠE PRODAJU U BEOGRADU: Raspon cena po kvadratu određuje i lokacija

KAKVI SE STANOVI NAJVIŠE PRODAJU U BEOGRADU: Raspon cena po kvadratu određuje i lokacija

MNOGI GRAĐANI SE I JUTROS PITAJU ZAŠTO JOŠ NISU DOBILI 3.000 DINARA: Nema mesta panici, odgovor je jednostavan

MNOGI GRAĐANI SE I JUTROS PITAJU ZAŠTO JOŠ NISU DOBILI 3.000 DINARA: Nema mesta panici, odgovor je jednostavan

- Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti – rečeno je iz ministarstva.

Dodaju da to treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede i još većeg broja stranih direktnih investicija.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

- U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju – naglasio je.

Istakao je da je podrška privrednom oporavku i dalje najvažniji prioritet ekonomske politike zemlje i da će se nastojati da se smanje fiskalni troškovi i rizici i prema potrebama definišu mere za vanredne situacije.

Ministar je objasnio da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

- Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija a kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika - navodi se.

Ministar je napomenuo da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time podržava rast vođen privatnim sektorom.

Naveo je i da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Rekao je da se namerava izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj.

- Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu - zaključio je ministar.

Istakao je da istovremeno računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zemljama Evrope i da nas put kojim smo krenuli vodi samo ka još većem napretku.

Vremenska prognoza
Fog
5 Beograd