Skip to main content
Bitkoin

NAJVEĆA KRIPTO PREVARA NA BALKANU: Uzeo 70 miliona evra i nestao bez traga

Foto: Profimedia
Riječka kompanija BitLucky, za trgovinu kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila skoro hiljadu domaćih investitora za najmanje 70 miliona evra u kriptovalutama.


Poslovni krah BitLucky, riječke kompanije nepoznate široj javnosti, već se naziva "najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj".

DRŽAVA OPET DAJE 15.000 DINARA GRAĐANIMA? Pogledajte da li ste u grupi koja ispunjava uslove

DRŽAVA OPET DAJE 15.000 DINARA GRAĐANIMA? Pogledajte da li ste u grupi koja ispunjava uslove

Vučić na otvaranju fabrika "Nidek": Baš kao što su tražili - poljoprivrednicima povećane subvencije

Vučić na otvaranju fabrika "Nidek": Baš kao što su tražili - poljoprivrednicima povećane subvencije

ŠOK TVRDNJA "Srbija tajno uvela sankcije Rusiji?" Raskrinkana još jedna laž: Nema nikakve zabrane izvoza, mi smo slobodna zemlja

ŠOK TVRDNJA "Srbija tajno uvela sankcije Rusiji?" Raskrinkana još jedna laž: Nema nikakve zabrane izvoza, mi smo slobodna zemlja

Nekoliko sagovornika je za Jutarnji.hr potvrdilo je da je Burazer, tridesetogodišnji direktor i poznato lice domaće kripto zajednice, "počistio" sve račune kompanije, da je novac investitora nestao, a da se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Njegovi klijenti i investitori su, kako pišu hrvatski mediji, o svemu obavestili policiju i angažovali advokate.

Burazer je svim klijentima BitLuckyja, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mail.

- Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sledećim danima ćemo imati više informacija - stoji u poslatoj poruci prema klijentima.

Na pokušaj stupanja u kontakt sa dotičnim nije bilo uspeha jer je mladi reditelj isključio telefon, ne odgovara na mejlove i izbrisao je sve profile na društvenim mrežama. Ista situacija je i sa suosnivačem firme, prokuristom Eugenom Travaljom. Nekolicini investitora, koji su zvali firmu u Rijeci, sekretarica je navodno telefonom rekla da je "direktor poludeo i potrošio sav novac".

Hrvatski mediji kontaktirali su MUP, pitajući da li imaju informacije o slučaju i kako planiraju da ga postupe, s obzirom da HNB smatra da kriptovalute "nemaju vrednost" i da nemaju nadležnost nad poslovanjem kripto-kompanija.

Iz Policijske uprave Primorsko-goranske odgovorili su da "imaju informacije" i da im se "po ovom pitanju obratio određeni broj građana".

"Ovo je takođe konzervativna procena. Prema našim informacijama, oštećeno je najmanje 700 do 800 ljudi. Čini se da trećina klijenata ne zna ni za vest da je firma propala", kažu u redakciji Kriptovijesta. .

Međutim, prema javnim podacima, kompanija osnovana 2018. godine u Rijeci u izvještaju za 2021. beleži promet od 4,5 miliona kuna prihoda i ukupnu imovinu od 15 miliona kuna.

Poslovni model kompanije BitLucky je bio jednostavan. Klijenti su Burazeru davali novac, a on bi taj novac dalje ulagao u kriptovalute. Najmanji ulog je, saznajemo, bio oko 15.000 kuna, ali je navodno bilo i klijenata koji su u Burazer uložili i do 700.000 evra. Investitorima je obećao 5 do 25 odsto mesečnog profita. Za ovo je uzeo proviziju od 20 do 40 odsto.

- U početku su to bila prilično nerealna obećanja. Čini se da je verovatno reč o planiranoj prevari - kažu iz Kriptovijesta.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
24 Beograd