Skip to main content
pečat

Velika promena u radu izvršitelja donosi OLAKŠICE ZA DUŽNIKE

Foto: Profimedia
Izvršitelji bi ubuduće mogli prinudno, sa računa, da naplaćuju maksimalno do polovine umesto sadašnjih najviše dve trećine plate ili penzije.

Ovo je jedno od rešenja koje nudi Radna grupa Ministarstva pravde zadužena za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

- Radna grupa, imajući u vidu da određeni, ne tako mali broj dužnika, kojima se zbog duga uzimaju dve trećine zarade, nisu u mogućnosti da obezbede sebi minimum egzistencije, razmatra mogućnost da se cenzus pomeri sa dve trećine na polovinu primanja – kažu u Ministarstvu pravde.

London dobija NESVAKIDAŠNJU ATRAKCIJU: Gradi se toranj u obliku LALE, a biće visok 302 metra (VIDEO)

Velika novina je i uspostavljanje platforme za e-Aukciju. To znači da će sve prodaje nepokretnosti koje sprovodi javni izvršitelj biti organizovane onlajn.

- Uvođenje ovakvog načina prodaje nepokretne imovine dužnika vodi transparentnijem postupku, smanjenju mogućnosti zloupotrebe, kao i pravičnijem postupku prodaje nepokretnosti – kažu u ovom resoru.

Bakšiš mora u zakon - konobari, šta kažete?

Uporedo sa izmenama zakona, koje usvaja Narodna skupština, Ministarstvo razmatra i mogućnost izmena tarifa koje usvaja ministar pravde.

Narodna Skupština
Foto: Srbija Danas

U planu je smanjenje troškova izvršnog postupka, kao i naknade izvršitelja u slučajevima gde je uložen minimalni rad. Na primer, kada je, zahvaljujući sistemu koji javni izvršitelji koriste i povezanošću sa Narodnom bankom, izvršiteljima potrebno samo nekoliko ''klikova mišem'' kako bi postavili administrativnu zabranu na primanja dužnika. U Ministarstvu smatraju da je to radnja čija naplata nije neophodna.

Poljoprivrednici oslobođeni poreza na šume i oranice

Ovo će, inače, biti druga izmena pomenutog zakona, koji je, kako podsećaju u resoru pravde, doprineo da se do sada reši više od 1,3 miliona starih predmeta.

Izvršitelji su, dodaju, preuzeli u velikoj meri nadležnosti od sudova u postupku izvršenja kako bi sam postupak postao efikasniji, a na hiljade građana, koji su godinama čekali na izvršenje pravosnažne presude, došlo je do pravde. Ujedno, jedna od najvećih zamerki EU, kada je efikasnost srpskog pravosuđa u pitanju, upravo je bila trajanje izvršenog postupka.

Prvi put posle 80 godina - zvono na Beogradskoj berzi! Počelo trgovanje akcijama OVE KOMPANIJE!

U nameri da Zakon o izvršenju dodatno unapredi, Ministarstvo je formiralo Radnu grupu, koja će uraditi nove izmene propisa, sa ciljem da budu otklonjene sve uočene nejasnoće u primeni i da se unapredi postojeći sistem.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd