Skip to main content
PKV

OBELEŽENO 100 GODINA PRIVREDNE KOMORE VOJVODINE

Foto: Promo
Svečanom akademijom u Novom Sadu obeležen je vek rada i postojanja Privredne komore Vojvodine (PKV). Svaka institucija koja traje 100 godina zavređuje veliku pohvalu, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i istakao da je PKV danas deo reformisanog i modernizovanog komorskog sistema Srbije - jedinstvene mreže za pružanje usluga, podršku i zaštitu interesa privrede.

Privreda Vojvodine stvara 27 odsto ukupnog BDP Srbije, a čini više od trećine ukupnog učinka Srbije na međunarodnom tržištu. Tome su doprinele i strane kompanije koje su Vojvodinu prepoznale kao dobro mesto za investicije, istakao je predsednik PKS. Čadež je dodao da su te kompanije u proteklim godinama otvorile 80.000 radnih mesta dok je  samo prošle godine otvoreno 20 novih pogona i distributivnih centara. „Za najmanje još toliko se pregovara, a to sve ne bi bilo moguće da nema dobre komunikacije sa  predstavnicima vlasti”, rekao je Čadež, koji je Bošku Vučureviću, predsedniku vojvođanske komore uručio Plaketu PKS za uspešan rad.

Vučurević je zahvalio svima koji su doprineli poslovanju PKV ističući da su ovu poslovnu asocijaciju privrednici održali u teškim vremenima i unapređivali njen rad.

„Prvih 100 godina postojanja pokazalo je da u Vojvodini postoji preduzetnički duh, ali i da u poslu umemo da se ujedinimo, jer samo ujedinjeni privrednici  čine privredu jakom”, rekao je Vučurević. On je ukazao na dobru saradnju sa PKS i zajedničke aktivnosti koje doprinose jačanju celokupnog privrednog sistema.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je komorski sistem učinio dosta kada je u pitanju rad na promociji zemlje, privrednog i investicionog potencijala. Mirović je istakao da je veoma značajno što se ostvaruje kontinuirani rast BDP, industrijske proizvodnje, izvoza…

Na svečanoj akademiji PKV je uručila 56. godišnju nagradu „Kosta Mirosavljević“ najuspešnijim privrednicima za 2018. Nagrađena su tri privredna društva i dva pojedinca za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate. Nagrada je uručena predstavnicima privrednog društva „Termovent SC”, Temerin, za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije, zatim „Nektar”, Bačka Palanka, za uspešno poslovanje i rezultate u poljoprivredi i „Bata”, Trešnjevac, za rezultate u oblasti usluga. Privrednik 2018. godine je Predrag Đurović, vlasnik i predsednik Odbora direktora „Žitoprometa”, Senta, i Mirjana Rajkov, direktor i vlasnik novosadskog preduzeća SIM.

Zahvalnica PKV za doprinos razvoju komorskog sistema i privrede uručena je predsedniku PKS Marku Čadežu i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd