Sreda 06. dec 2023.
market

DA LI SU OVE BANANE ZAISTA OTROVNE? Ima ih i kod nas, a prepoznaju se po NEOBIČNOM ŽIGU koji dovode u vezu sa Bilom Gejtsom

Foto: Printscreen YouTube/JetLagWarriors
Šta znači nalepnica na nekim bananama?

S vremena na vreme pojavi se sporadično logo koji je napravio potpunu pometnju na društvenim mrežama – u pitanje je zelena žabica na bananama, ali i na određenim drugim namirnicama.

OPASNA SITUACIJA U RUSIJI: Hitno se oglasio Vladimir Putin

OPASNA SITUACIJA U RUSIJI: Hitno se oglasio Vladimir Putin

RGZ I KOMORA JAVNIH IZVRŠITELjA: Partnerstvo za efikasniji i sigurniji rad

RGZ I KOMORA JAVNIH IZVRŠITELjA: Partnerstvo za efikasniji i sigurniji rad

Počinje sedmi ciklus projekta „Stvaramo znanje“ Telekoma Srbija

Počinje sedmi ciklus projekta „Stvaramo znanje“ Telekoma Srbija

Zbog nje se često raspredaju i mnoge teorije zavere, pa je jedna od čestih ona da je to znak žabe Bila Gejtsa.

“Oprez, najotrovnija žaba na svetu!”

- Ljudi, čuvajte se žaba! Pazite šta kupujete i jedete. Phyllobates terribilis (zlatna otrovna žaba) jedna je od najotrovnijih životinja na svetu a njen logotip, slučajno ili ne, nalazi se na mnogim prehrambenim proizvodima velikim lancima i trgovačkim centrima – samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Objašnjenje teoretičara zavere je da je zlatna otrovna zaba (Phyllobates terribilis) iz Kolumbijske prašume najotrovnija životinja na planeti i da je upravo zato Bil Gejts izabrao baš ovaj logo da označi hranu koju prodaje populaciji koja ne spada u "zlatnu milijardu".

U takvim objavama šire se netačne tvrdnje da iza pečata zelene žabe zapravo stoji fondacija Bila Gejtsa.

Suprotno tvrdnjama sa društvenih mreža, simbol žabe na proizvodima se, ni na koji način, ne povezuje sa otrovima ili herbicidima, već je reč o sertifikovanom pečatu neprofitne organizacije Rainforest Alliance.

U pitanju je međunarodna organizacija koja, kako se navodi na njihovom sajtu, teži stvaranju održivijeg sveta koristeći društvene i tržišne snage za zaštitu prirode i poboljšanje života farmera i šumskih zajednica.

Upravo se ovaj pečat stavlja na proizvode koji ispunjavaju standarde Rainforest Alliance-a.

Zelena žaba na nalepnici zapravo je žig, i deo je programa sertifikacije koji radi dotična organizacija.

Žabica je inače već tri decenije maskota ove organizacije.

Kada neki proizvod nosi Alijansin žig žabe to znači da su "taj proizvod (ili neki sastojak u njemu) napravili farmeri, stanovnici šuma ili/i kompanije koje zajedno rade da bi stvorili svet u kojem ljudi i priroda prosperiraju u harmoniji."

Uglavnom je cilj da se prikažu proizvodi koji ispunjavaju visoke standarde u pogledu korišćenja sastojaka i metoda kojima se postižu socijalna, ekonomska i ekološka održivost.

Pošto se često na društvenim mrežama baš pominju banane sa ovom oznakom, one bi, prema ovim podacima, trebalo da su proizvedene uz strogo vođenje računa da se njihovom proizvodnjom ne uništava prirodna sredina u kojoj su nastale.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd