Petak 23. feb 2024.
drva

PAPRENE CENE OGREVA: Drva u Srbiji skuplja nego ikad

Foto: Profimedia
Ulazak u jesen i pad temperature naterali su brojne domaćine u Srbiji da podlože prve vatre u svojim kućama.

To je bio i signal prodavcima ogreva da odmah podignu cene, pa je tako u gradu na Kolubari znatno poskupelo ogrevno drvo, te kubik, s prevozom, košta do 4.600 dinara, a u Čačku cena ide i do 5.200 dinara. Sve popularniji pelet u Valjevu košta do 200 evra po toni, Čačani plaćaju isto toliko, dok je letos pelet ovde mogao da se pazari i za 160 evra.

Renoviranje lakše i jeftinije nego ikada: Ponuda kao salivena da vaš dom ponovo zablista

Biznismen, tajkun i medijski stručnjak: Ivica Todorić postao "najpopularniji" hrvatski BLOGER

U Valjevu se, inače, više od 80 procenata domaćinstava greje u sopstvenoj režiji. Sa valjevskih stovarišta već je krenula isporuka ogreva. Sirova "kolubara" prodaje se za 7.500, a suva od 12.500 do 13.000 dinara po toni. Valjevci su zainteresovani i za ugalj "kreka" i "banovići", čija je cena 12.000, odnosno 16.000 dinara za tonu.

Ugalj
Foto: Profimedia

Sa druge strane, u čačanskom kraju najviše se pazari "kolubara", čija je cena ove sezone oko 7.500 dinara, dok se za takođe popularan "pljevaljac" plaća 12.500 dinara po toni, ali bez vuče.

I Čačani i Valjevci, ipak, najčešće se odlučuju za grejanje na drva, iako su ona najviše poskupela ove godine. U selima u okolini ovih gradova, bez uračunatog prevoza, drvo za ogrev može da se pazari za oko 4.000 dinara po kubiku, pa i jeftinije u pojedinim mestima u gornjem Dragačevu ili Ivanjici.

Rusi na korak od ZABRANE Fejsbuka: Vi mate korisnike, mi imamo i druge društvene mreže

- Ako neko ne može, ili ne želi da sam pakuje ogrev, postoje oni koji te usluge obavljaju - kaže Valjevac koji se greje u sopstvenoj režiji. - Kad je ogrevno drvo u pitanju, ne treba onda smetnuti s uma da na cenu nabavke po kubiku treba uračunati i troškove sečenja, pa i cepanja drva, za one koji to ne mogu, a to opet znatno povećava cenu. Uz to, najveći broj Valjevaca ogrevno drvo ili ugalj platiće odjednom, što je veoma veliko izdvajanje iz kućnog budžeta.

Ista situacija je i u gradu na Moravi, gde se, recimo, za struganje drva plaća oko 250 dinara po metru kubnom, a za cepanje isto toliko.

Testera na panju u šumi
Foto: Profimedia

- Do prošle godine sam se grejao na drva, ali sam ove godine uveo kotao na pelet. Investicija jeste skupa, ali se nadam da će se isplatiti. Jer, recimo, trošio sam za sezonu oko 17 metara drva za grejanje kuće od oko 100 kvadrata, i to me je koštalo oko 85.000 dinara. Sada sam kupio četiri tone peleta po 160 evra, i to će biti dovoljno za zimu. Ušteda je velika, a da ne pričam što nikakve muke nema oko loženja, čišćenja kotla, izbacivanje pepela - kazao nam je Dragiša Jeftić iz Čačka.

Na drugoj strani, Valjevci i Čačani koji su priključeni na gradsku toplanu neće imati ovakve glavobolje.

Agrokor propada, a u Srbiji se otvaraju nove Idee: Evo šta se krije iza "šminkanja" hrvatskih marketa u Srbiji

- Svi toplotni izvori su dekonzervirani i pripremljeni tako da grejanje može početi svakog momenta - rekao nam je Danko Ćalović, direktor Javnog preduzeća za grejanje "Čačak", istakavši da su u toku uobičajene inspekcije pred grejnu sezonu i ispitivanje unutrašnjih gasnih instalacija kako bi moglo da se dozvoli puštanje gasa. - Svi toplovodi su povezani, ispitani i stavljeni pod pritisak. Zasad se još uvek rade intervencije po zgradama da bi se u narednom periodu zbog regulisanja sistema kvarovi sveli na minimum.

POČETAK SEZONE

GREJNA sezona počinje 15. oktobra, ako temperature ne padnu ispod 12 stepeni celzijusa. Ako srednja dnevna temperatura po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda bude ispod pomenute temperature, tada se uključuje sistem grejanja.

Odlične vesti za malinare: Vlada Srbije razmatra opovećanju podsticajnih sredstava

Iz toplana najavljuju da će sa toplim probama početi čak i ranije, ali objašnjavaju da moraju biti pažljivi, jer se sada grejanje plaća prema utrošku. U slučaju da tri dana zaredom temperatura bude niža od 12 stepeni, toplane će kao i prethodnih godina početi da greju ranije. Lane, na primer, grejna sezona počela je 4. oktobra.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd