Skip to main content
Dolari

PET MOĆNIH DRŽAVA spremno da odbaci AMERIČKI DOLAR, njihova odluka stiže u KRITIČNOM MOMENTU

Foto: Profimedia
Globalne tenzije izazvane ekonomskim sankcijama i trgovinskim konfliktima koje je pokrenuo Vašington prisilile su određene zemlje da traže alternativu američkom dolaru

Prošla godina bila je puna događaja koji su neizbežno podelili globalni geopolitički prostor u dva tabora: oni koji još uvek podržavaju upotrebu američke valute kao univerzalnog finansijskog alata i one koji okreću leđa američkoj valuti.

Nema više rada na crno! Od Božića OBAVEZNO prijavljivanje i sezonskih radnika

Globalne tenzije izazvane ekonomskim sankcijama i trgovinskim konfliktima koje je pokrenuo Vašington prisilile su određene zemlje da traže alternativu američkom dolaru.

Dolar
Foto: Profimedia/ilustracija

RT je uradila podrobnu analizu dedolarizacije, sumirajući koje države preduzimaju konkretne korake u odbacivanju američkog dolara i razloge te svoje odluke.

Kina

Trenutni trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Кine, kao i sankcije protiv najvećih trgovinskih partnera u Pekingu, primorali su Кinu da preduzme korake ka ublažavanju dolarske zavisnosti druge najveće ekonomije sveta.

ODLIČNE VESTI iz prošle godine, biće JOŠ BOLJE u novoj: Raste trgovinski PROMET ROBE

Iako Peking nije izdao zvanično saopštenje po pitanju američkog dolara, situacija na "terenu" ukazuje na promene. Naime, Narodna banka Кine redovno smanjuje udeo države u državnim trezorima SAD-a. Iako je i dalje jedan od najvećih stranih vlasnika američkog državnog duga, Кina je smanjila svoje učešće na najniži nivo od maja 2017. godine. Umesto da pokuša da se odrekne američkog dolara, Kina internacionalizuje svoju valutu - juan. Peking je nedavno napravio nekoliko koraka ka jačanju juana, uključujući nagomilavanje zlatnih rezervi, korišćenje valute u trgovini sa međunarodnim partnerima, itd.

zastava Kine u Pekingu
Foto: Profimedia

Indija

I Indija je zemlja koja je direktno pogođena većinom globalnih geopolitičkih sukoba i značajno pogođena sankcijama koje se primenjuju na njene trgovinske partnere.

Srbija ima u trezoru više od 20 tona rezervi zlata: Najavljene nove kupovine!

Ranije ove godine, Delhi je prešao na plaćanja rubljama za snabdevanje ruskih sistema vazdušne odbrane S-400 kao rezultat američkih ekonomskih kazni uvedenih protiv Moskve. Zemlja je takođe morala da se prebaci na kupovini iranske nafte u rupijama nakon što je Vašington ponovo uveo sankcije protiv Teherana. U decembru su Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor o zameni valute kako bi podstakli trgovinu i investicije bez uključivanja treće valute.

Indijske rakete
Foto: Profimedia

Turska

U Turskoj predsednik Erdogan najavio je planove za okončanje monopola američkog dolara putem nove politike koja je usmerena na trgovinu  s međunarodnim partnerima u valutama koje nisu američki dolar. Erdogan je takođe najavio da se Ankara priprema za vođenje trgovine preko nacionalnih valuta s Кinom, Rusijom i Ukrajinom. Turska je razgovarala i o mogućoj zameni američkog dolara nacionalnim valutama u trgovinskim transakcijama s Iranom.

U ovoj godini imaćemo 12 neradnih dana: Prva dva već koristimo, a evo koje praznike je najbolje spojiti za duži odmor

Iran 

Trijumfalni povratak Irana na svetsku trgovinsku scenu nije mnogo trajao. Zemlja bogata naftom ponovo je postala meta američkih sankcija koje su naterale Teheran da potraži alternativu američkom dolaru kod plaćanja za izvoz nafte. Iran je postigao dogovor sa Indijom kod plaćanja nafte koristeći indijski rupi. Dogovor je postignut i sa Irakom, gde je u planu da se irački dinar koristi za međusobne transakcije kako bi se smanjilo islanjanje na američki dolar. 

Iranska vojska
Foto: Profimedia

Rusija

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da SAD "pravi ogromnu stratešku grešku" tako što "podriva poverenje u dolar". Putin nikada nije tražio da ograniči dolarske transakcije ili zabrani upotrebu američke valute. Međutim, ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je ranije ove godine da zemlja mora da deponuje svoje udele u trezorima SAD-a u korist sigurnijih sredstava, kao što su rublja, evro i plemeniti metali.

Zemlja je već preduzela nekoliko koraka u pravcu de-dolarizacije ekonomije zbog konstantno rastućeg tereta sankcija koje su uvedene od 2014. godine. Rusija je razvila nacionalni platni sistem kao alternativu SVIFT-u, Visi i Mastercard-u nakon što su SAD zaprijetile strožim novim sankcijama koje bi bile usmerene na ruski finansijski sistem.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd