Petak 08. dec 2023.
novac

POGORŠAVAJU SE USLOVI KREDITIRANJA! Ukoliko želite da se odlučite na ovaj korak - obratite pažnju

Foto: Profimedia
U narednih šest meseci znatno će se pogoršati uslovi kreditiranja koje će banke biti spremne da ponude klijentima, na to upozorava Evropska investiciona banka na osnovu najnovijeg istraživanja. Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest meseci rasti umerenim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Prema najnovijem istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke (EIB), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahteva u ovom regionu.

- Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest meseci rasti, iako umerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite - navodi EIB.

OTP banka u velikoj globalnoj akciji pošumljavanja: Otvaranjem računa pomažete planeti da diše

OTP banka u velikoj globalnoj akciji pošumljavanja: Otvaranjem računa pomažete planeti da diše

POČINJE NAGRADNA IGRA "UZMI RAČUN I POBEDI" Najavljene mnogobrojne novine - glavna premija 1,7 MILIONA EVRA

POČINJE NAGRADNA IGRA "UZMI RAČUN I POBEDI" Najavljene mnogobrojne novine - glavna premija 1,7 MILIONA EVRA

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Još niža cena, OPET pojeftinjenje

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Još niža cena, OPET pojeftinjenje

Banke, pored toga, očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbede svojim klijentima u narednih šest meseci znatno pogoršati.

- Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa. Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest meseci znatno unapređen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita - ističe se.

- Uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izveštavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede. U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita - navodi Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB.

Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namere u pogledu poslovanja u regionu. Više od polovine namerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira nameru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uverena u potencijal regiona.

- Istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna su za razumevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi. Ovaj pregled ekonomskog okruženja regiona CESEE omogućiće nam da obezbedimo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća - zaključuje  Liljana Pavlova, potpredsednica EIB-a.

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd