Skip to main content
ekonomska kriza

PORAZ ILI POBEDA SAD? Bajden: Sprečili smo ekonomski kolaps - da li je baš sve tako? (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Prvi put proglasio pobedu.

Američki predsednik Džo Bajden iskoristio je prvi govor u Ovalnom kabinetu tokom predsedničkog mandata da proglasi pobedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa, sprečivši ekonomski haos.

Predsednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio predsednika parlamenta Kevina Mekartija što je radio s njim na dogovoru, koji su njih dvojica finalizirali samo nekoliko dana pre nego što je ministarstvo finansija trebalo da ostane bez novca za plaćanje državnih računa.

AMERIKA SE SPASILA OD TOTALNOG KOLAPSA: Usvojen zakon o zaduživanju kojim sprečena ekonomska kataklizma

AMERIKA SE SPASILA OD TOTALNOG KOLAPSA: Usvojen zakon o zaduživanju kojim sprečena ekonomska kataklizma

DA LI ĆE SAD BANKROTIRATI PRVI PUT U ISTORIJI? Samo jedna stvar presudna - Bajden se obratio naciji

DA LI ĆE SAD BANKROTIRATI PRVI PUT U ISTORIJI? Samo jedna stvar presudna - Bajden se obratio naciji

RUŠI SE CEO FINANSIJSKI SISTEM SAD Bolni rezovi čekaju Ameriku, dramatično upozorenje - još samo nekoliko dana do haosa

RUŠI SE CEO FINANSIJSKI SISTEM SAD Bolni rezovi čekaju Ameriku, dramatično upozorenje - još samo nekoliko dana do haosa

Bajden: Pobrinuću se da i bogati pošteno plate svoj deo

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Bajden je ukazao na razlike. Podsetio je na prošle pozive republikanaca na smanjenje socijalnog i zdravstvenog osiguranja te je oštro osudio njihove predložene rezove u Medikaidu, investicijama u čistu energiju i finansiranju porezne uprave.

- Republikancima se to možda neće svideti, ali pobrinuću se da bogati pošteno plate svoj deo. Vratiću se i uz vašu pomoć, pobediću - kazao je. Obraćanje u Ovalnom kabinetu omogućilo mu je da direktno govori američkom narodu, ne u vreme neposredne krize, već da, kako je rekao zemlji, izvesti o izbegnutoj krizi.

- Niko nije dobio sve što je želeo, ali američki narod je dobio ono što je trebao. Sprečili smo ekonomsku krizu, ekonomski kolaps - naglasio je i dodao da planira da potpiše zakon o kompromisu o gornjoj granici duga.

Zakon je prošao u oba doma Kongresa

Zakon, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke promene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je u oba doma Kongresa velikom većinom. Predsedniku bi dobro došla pobeda. Njegova popularnost meri se s 40-ak posto podrške i pala je zbog straha od posledica nepostizanja dogovora.

Spotakao se i pao na pozornici nakon obraćanja diplomcima na Američkoj akademiji vazdušnih snaga u četvrtak. Pomoćnik Bele kuće kasnije je tvitao kako bi uverio javnost da je 80-godišnji predsednik dobro.

Tramp: Dopustio bih bankrot ako treba

Bajdenov potencijalni republikanski konkurent, međutim, osudio je dogovor o gornjoj granici duga. Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da bi dopustio bankrot pre nego što bi pristao na ustupke koje su republikanci učinili.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Profimedia

Predsednici su kroz istoriju koristili Ovalni kabinet za slanje poruka od odromne važnosti u vreme nacionalnih kriza i tragedija. Predsednik Džordž W. Buš obratio se zemlji iz kabineta ubrzo nakon napada 11. septembra.

Predsednik Džordž H.W. Buš je iskoristio prvi govor u Ovalnom kabinetu kako bi poslao poruku o opasnostima droga dok je držao vrećicu onoga što je opisao kao krek kokain. Predsednik Barak Obama održao je prvi govor u Ovalnom kabinetu u junu 2010. nakon posete mestu velikog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

Pre Bajdenovog govora, poslednje obraćanje u Ovalnom kabinetu bilo je 13. januara 2021., kada je Tramp osudio nasilje nakon napada na američki Kapitol 6. januara i pozvao na smirenost uoči Bajdenove inauguracije, događaja koji nije priznao niti mu je prisustvovao.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd