Petak 23. feb 2024.
Alibaba

Poznata kineska kompanija "Alibaba" zaiteresovana za dolazak u Srbiju

Foto: Profimedia
Zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centara

Poznata kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centara, izjavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar - rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić novinarima pred početak skupa "Informatički put svile za informacionu povezanost" na kome su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IKT dve zemlje.

Vujović o situaciji u privredi: NEMA RECESIJE, dogodine rast do četiri odsto

Dačić o otvaranju konzulata u Španiji: Cilj je jačanje ekonomskih veza

Matićeva je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

"Alibaba" je inače najveća kineska internet prodavnica.

Matićeva je naglasila da postoji puno prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija, a fokus današnjeg skupa biće na četiri oblasti, a to su ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, online turizmu i na razvoju pametnih gradova gde je Kina veoma uspešna.

Sekretar udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović naglasila je da će domaće firme iz oblasti IT imati danas priliku da se sretnu i razgovaraju sa kolegama iz 12 kineskih kompanija na koji način da se uspostavi saradnja.

Trivan o zaštiti životne sredine: Želimo da budemo lider u regionu, Južna Koreja nam može pomoći

- Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za rad i nastupanje u svetu - rekla je Jovanovićeva novinarima.

Upitana kakva je bila dosadašnja saradnja kompanija dve zemlje u oblasti IT sektora kratko je odgovorila - "nikakva".

- Ako govorimo u kupovini IT opreme i mi kao i ceo svet kupujemo opremu od Kine, ali saradnja u oblasti istraživanja i razvoja, informacione bezbednosti, gejming industrije i onoga o čemu će se danas pričati takva vrsta saradnje nije postojala - pojasnila je ona.

Odlične vesti za malinare: Vlada Srbije razmatra opovećanju podsticajnih sredstava

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dve zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

- Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto - rekao je Vu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd