10. dec 2023.
Privredna Komora Srbije

Predlozi za oporavak industrije piva

Foto: PKS
Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane. Privredna komora Srbije nastoji da se, u dijalogu sa poslovnom zajednicom i nadležnim institucijama, dođe do kvalitetnih i primenljivih rešenja koja će pomoći privredi da reši probleme izazvane globalnom zdravstvenom krizom, rekao je Čadež.

USKORO BEOGRAĐANIMA STIŽE JARBOL KOD UŠĆA: Do kraja godine tender, a vrednost radova 262,2 miliona dinara

USKORO BEOGRAĐANIMA STIŽE JARBOL KOD UŠĆA: Do kraja godine tender, a vrednost radova 262,2 miliona dinara

SRPSKIM PROIZVODIMA OTVORENO VELIKO TRŽIŠTE: Ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

SRPSKIM PROIZVODIMA OTVORENO VELIKO TRŽIŠTE: Ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

TURISTIČKE AGENCIJE I DALJE BEZ LICENCI: Oglasio se predsednik JUTE i otkrio razlog za ovakvu situaciju

TURISTIČKE AGENCIJE I DALJE BEZ LICENCI: Oglasio se predsednik JUTE i otkrio razlog za ovakvu situaciju

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja "Apatinsku pivaru", "Kalzberg Srbiju", "Hajneken" i "Sladaru Suflet Srbija",  predstavljajući predloge, ukazali su, da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije. Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu. Među predlozima navedeni su  i smanjenje PDV-a za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za HORECA i smanjenje naknade za vode.

Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije. Privredna komora Srbije i Udružnje pivara Srbije pripremiće detaljnu analizu i predloge daljih koraka sa ciljem realizacije dogovorenih ciljeva.

Na sastanku u PKS bilo je reči o depozitnom sistemu upravaljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.

Predstavljen je projekat Privredne komore Srbije "Stvarano u Srbiji" usmeren na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i kolektivni žig "Čuvarkuća" kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda. Nosilac prava na žig u industriji piva je kompanija "Hajneken" za "Zaječarsko pivo".

U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, čak skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima. U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd