Ponedeljak 26. feb 2024.
Profit

Privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu

Foto: Profimedia/ilustracija
Većina privrednika očekuje održavanje i rast prometa u narednom kvartalu, pri čemu ukazuju da su raspoloživost i cena resursa, pored tražnje na domaćem tržištu ključni za unapređenje poslovanja u narednom kvartalu.

Prema podacima ankete Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata realizovane u julu 2022. godine, tri četvrtine anketiranih privrednika  očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu 2022. godine. Pored toga, prema rezultatima istraživanja, 46 odsto ispitanika je ostvarilo rast prometa u drugom u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine.

Anketirani privredni subjekti su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a najveća iskorišćenost  ostvarena je u  tekstilnoj industriji. Takođe, ohrabrujući podatak je da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je čak 60 odsto anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja. Kao i u prethodnom istraživanju, skoro polovina ispitanika ističe tražnju na domaćem tržištu i bolju raspoloživost resursa kao ključne faktore za veću iskorišćenost kapaciteta.  

Kod 33% ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal  i to u proseku za 50 odsto.

Zaposlenost je stabilna imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu. Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

Srpska privreda je u drugom kvartalu tekuće godine ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46 odsto ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen. 

Privrednici pokazuju optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32 odsto anketiranih izvoznika.  Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48 odsto je uvozilo u drugom kvartalu 2022. godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak  82 odsto anketiranih uvoznika.

Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika očekuje nastavak stabilnih performansi i u trećem kvartalu 2022. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd