Skip to main content
Muškarac pred laptopom

Prodaju IMEJL ADRESE građana: Ako ste posećivali OVE sajtove, PRIVATNOST VAM JE UGROŽENA

Foto: Profimedia
Loše posledice internet marketinga

Sa rastom internet marketinga, trgovina privatnim imejl adresama građana i firmi uzima maha i u Srbiji, a na posebnom udaru su oni koji su se prijavljivali na sajtove za grupne kupovine.

Kako se navodi, na prodaji su čitave baze adresa, razdvojenih na "muške" i "ženske", a čak i paketi od nekoliko hiljada mejlova preduzeća registrovanih u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj....

Jednostravnom pretragom ponuda na internetu može se utvrditi da se paket od 800.000 mejlova može kupiti za 20.000 dinara.

Uzela račun i pobedila: Evo ko je dobitnica stana u Beogradu (VIDEO)

Prodavac ga šalje na CD-u poštom, a kupac plaća pouzećem. Ključno je u ovakvim ponudama da se klijentima "gratis" nudi i softver, koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na tako veliki broj adresa.

Nije poznato ko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaju, a još manje da li su adrese stvarne.

Veliki planovi "Erbasa" u Srbiji, radi se na sertifikaciji i promociji Vazduhoplonog zavoda

Navodi se i da je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanja privatnosti građana, ali da su iz kancelarije poverenika rekli da se takvi poslovi ne mogu unapred smatrati nelegalnim.

Bar ne u slučaju kada se nude mejlovi firmi i nepersonalizovane adrese građana registrovanih, na primer, na "Guglu" ili "Jahuu", dodaje list.

kompjuter
Foto: Profimedia

- Tu je važna sadržina imejl adrese. Ako je neko registrovan kao [email protected], ovo može, ali i ne mora da predstavlja podatak o ličnosti. Međutim, ako neko trguje mojom adresom registrovanom na poslovnom domenu, to je već drugi slučaj jer se cilja na konkretnu osobu - rekao je pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović.

On je dodao da je pravo pitanje odakle neko dobija takve podatke.

Hrvatski bankari u panici: Agrokor zbrisao trećinu dobiti banaka

To se može utvrditi jedino podnošenjem takozvanog zahteva za obaveštenje - svako ima pravo da od onoga ko mu šalje poštu na imejl zatraži odgovor na koji način je došao do njegove adrese, kao i da insistira da bude izbrisan sa liste.

Ukoliko bude odbijen, može da uloži žalbu povereniku koji će reagovati, izvršiti nadzor i naložiti da se ispuni konkretan zahtev.

PREOKRET: Nemački gigant koji GRADI FABRIKU u Srbiji dolazi iz KINE?

- Da se ne zavaravamo, podaci o ličnosti su roba. Mnoge od baza kojima se trguje, sadrže i mejlove firmi, koje nisu podaci o ličnosti, već su javno dostupne na internetu i upotrebnom specijalizovanih softvera prikupljaju se i grupišu. Tako objedinjenim bazama se očigledno trguje, ali to nije u našoj nadležnosti -  objašnjava Petrović.

Ističe da građani svoje podatke o ličnosti najčešće daju uz saglasnost, a često se sitnim slovima navodi i da oni mogu biti ustupljeni poslovnom partneru te firme.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd