Skip to main content
ekonomska kriza

PANIKA NA EKONOMSKOM TRŽIŠTU! I Evropskim bankama padaju akcije - sve zbog kamatnih stopa?!

Foto: Shutterstock
Panika se neće lako obuzdati.

Oštar pad bankarskih deonica u Evropi obnovio je zabrinutost pa se panika, koja je izazvana kolapsom dve američke banke i naglim preuzimanjem švajcarskog giganta Kredit suis, možda neće biti lako obuzdati. Akcije nemačke Dojče bank pale su u jednom trenutku u petak za 14 odsto, a drugi kreditori su takođe zabeležili velike gubitke.

Londonski FTSE 100 završio je dan u padu od 1,3%, dok su berze u Nemačkoj i Francuskoj još oštrije pale.

U Evropi, banke pogođene rasprodajom zabrinutih investitora uključivale su i nemačku Komercbank, čije su deonice pale za oko 5 odsto. Francuski Sosijete ženeral je pao za oko 6 odsto, dok je u Velikoj Britaniji, Standard Čartred imao najveći pad, više od 6 odsto.

"SAD ĆE MORATI DA KLEKNE PRED KINOM!" Amerikanac otkrio strašne podatke, finansijski sistem zemlje neće izdržati?!

"SAD ĆE MORATI DA KLEKNE PRED KINOM!" Amerikanac otkrio strašne podatke, finansijski sistem zemlje neće izdržati?!

POSRNULA AMERIČKA BANKA! Preveliki nivo neizvesnosti - ovaj potez Šveđana izazvao paniku

POSRNULA AMERIČKA BANKA! Preveliki nivo neizvesnosti - ovaj potez Šveđana izazvao paniku

DANAS JE DAN D! Pada odluka o kamatnim stopama - da li je bankrot banaka napravio HAOS i šta to znači za građane?

DANAS JE DAN D! Pada odluka o kamatnim stopama - da li je bankrot banaka napravio HAOS i šta to znači za građane?

Dojče banka se oporavila od svojih najvećih gubitaka, ali je i dalje završila za više od 8 odsto niže nego pre ove krize.

Rus Mould, investicioni direktor u AJ Bell-u, rekao je za BBC da pad cene deonica Dojče banke i oštar skok troškova osiguranja od mogućeg neplaćanja banke "ukazuje na širi gubitak poverenja u bankarski sektor".

- Postoji sve veći strah da su centralne banke možda preterale s povećanjem kamatnih stopa, ostavljajući ih predugo preniskim - rekao je on.

Centralne banke su smanjile kamatne stope tokom globalne finansijske krize 2008. i ponovo kada je pandemija koronavirusa udarila 2020. godine, u sklopu napora da se podstakne ekonomski rast. Ali u poslednjih godinu dana vlasti su naglo podizale stope kako bi pokušale da ukrote naglo povećanje cena. Ova povećanja stopa su pogodila vrednost investicija u kojima banke drže deo svog novca i doprinela propadanju banaka u SAD-u. Cene deonica su pale u celom sektoru, jer ulagači visokog profila upozoravaju da su kolapsi simptomi dubljih problema u sistemu, a da druge nevolje tek treba da se pojave.

Više kamatne stope su takođe povećale mogućnost recesije, rekao je Mold, a ako se to dogodi, "bankama će generalno biti prilično teško".

Olaf Šolc
Foto: Profimedia

Centralne banke i vlade pokušavaju da smire zabrinutost tržišta. Nemački kancelar Olaf Šolc stao je u odbranu Dojče banke na konferenciji za novinare u petak, ističući da je ona "temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model" i da je "veoma profitabilna".

Joakim Nagel, predsednik nemačke Bundesbanke, rekao je da i dalje velika inflacija znači da bi centralne banke trebale da nastave s podizanjem kamatnih stopa.

On je odbio da komentariše Dojče banku, ali je rekao da se previranja na tržištu mogu očekivati ​​nakon neuspeha Banke Silicijumske doline i Signčr banke u SAD-u i UBS-ovog preuzimanja Kredi suisa.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd