Skip to main content
novac

Realni rast BDP-a Srbije 3,4 odsto u četvrtom kvartalu

Foto: Profimedia
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2018. godine iznosio je 3,4 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Repoublički zavod za statistiku.

Prerma desezoniranim podacima, BDP je u četvrtom tromesečju porastao za 0,3 procenta u odnosu na prethodni kvartal.

Od danas ELEKTRONSKIM PUTEM uplata poreza na imovinu!

Od danas ELEKTRONSKIM PUTEM uplata poreza na imovinu!

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u poslednja tri meseca u sektoru, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, za 15,6 odsto, zatim trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje, i usluge smeštaja i ishrane, za 6,5 procenata, kao i u sektoru informisanje i komunikacije za 5,1 posto.

Javni dug pao u decembru na 53,6 odsto BDP-a. Ostvareni suficit u budžetu za 2018. godinu je 32,2 milijarde dinara. Kada je reč agregatima upotrebe BDP-a, realni rast zabeležen je kod svih agregata u odnosu na četvrti kvartal 2017.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani za 3,2 odsto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,7, za finalnu potrošnju države za 3,3, bruto investicije u osnovna sredstva za 3,2 procenta, izvoz robe i usluga za 10,6 odsto i uvoz robe i usluga 10,9 posto.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd