Skip to main content
novac

NOVE OLAKŠICE NBS! Možete da produžite rok otplate keš kredita, a ukoliko imate stanbeni - ovo je rešenje za vas

Foto: Profimedia
Povećanje kamatnih stopa, najviše je zabrinulo kreditno zadužene građane, jer će ovo automatski povećati rate kredita. Da se ne bi našli u problemu prilikom otplate, Narodna banka Srbije (NBS) daje pojašnjenje o propisima kojima se građanima omogućavaju olakšice prilikom vraćanja kredita bankama.

Ivana Joksimović iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije, ističe da je navedenim propisima omogućeno banci da bez uticaja na svoj kapital fizičkim licima u finansijskim poteškoćama restrukturira potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na tri godine dužu ročnost u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

- Iz ugla dužnika, navedeno zapravo znači da će, ako dužnik ima probleme u izmirivanju obaveza ili je procena da će te probleme imati uskoro, banka nesmetano moći da mu produži rok za otplatu ove vrste kredita tako da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude najduže devet godina, a za kredite odobrene za kupovinu motornih vozila najduže jedanaest godina - naglasila je ona.

CENA BARELA PALA ZA SKORO OSAM ODSTO: Naftna na NAJNIŽEM nivou u poslednje tri nedelje

CENA BARELA PALA ZA SKORO OSAM ODSTO: Naftna na NAJNIŽEM nivou u poslednje tri nedelje

SANKCIJE RUSKIM KOMPANIJAMA NAREDNIH 50 GODINA! Zelenski potpisao novi UKAZ

SANKCIJE RUSKIM KOMPANIJAMA NAREDNIH 50 GODINA! Zelenski potpisao novi UKAZ

BERLIN NA IVICI KOLAPSA ZBOG RATA U UKRAJINI? Sukob sa Rusijom svakog Nemca košta 2.000 evra

BERLIN NA IVICI KOLAPSA ZBOG RATA U UKRAJINI? Sukob sa Rusijom svakog Nemca košta 2.000 evra

Ona dodaje i da u okviru ovih rokova, dužniku može da se odobri ustupak u otplati kredita, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

- Važno je istaći i to da banke mogu da odobre dužniku opisani ustupak i na svoju inicijativu – uz njegov pristanak, postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika. Dakle, u slučaju da podnosite zahtev za ovu vrstu ustupka, potrebno je da upoznate banku sa okolnostima koje negativno utiču na vašu mogućnost da uredno izmirujete svoje obaveze prema banci, nakon čega će banka oceniti da li postoje posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje vašeg finansijskog položaja - istakla je Ivana Joksimović.

Rok u kojem se može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja, po novim pravilima, nije ograničen, ali se ustupak pod propisanim uslovima može koristiti samo jednom. Pored toga, predviđeno je i to da uslovi otplate potraživanja ugovoreni odobravanjem restrukturiranja na opisani način ne mogu biti nepovoljniji u odnosu na ranije ugovorene uslove.

- Iako je reč o mogućnosti, a ne i obavezi za banku da dužniku odobri olakšicu u izmirivanju obaveza, Narodna banka Srbije je ovim unapređenjem regulatornog okvira kreirala sistemsko rešenje kojim se banke podstiču da izađu u susret građanima kojima je to zaista potrebno i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju - istakla je Joksimović.

Pored mogućnosti ugovaranja olakšica za gotovinske, potrošačke i druge slične kredite, izmenama propisa produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

NBS
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- To podrazumeva da banke i tokom ove godine, tačnije do 31. decembra, mogu da vam ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita, a da se to produženje ne odrazi na regulatorni tretman potraživanja - ističe Joksimović.

Ona dodaje da se na taj način banke dalje podstiču da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na ročnost koju ste inicijalno ugovorili s bankom, što u trenutnim okolnostima rasta stope EURIBOR u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti rast problematičnosti stambenih kredita.

Ona je navela da se nastavlja podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini.

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd