Skip to main content
gas

SITUACIJA JE OZBILJNA: Zemlja članica EU u panici zbog gasa

Foto: Shutterstock
U teškoj su situaciji.

Skladišta za rezerve gasa u Austriji trenutno se ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je "situacija ozbiljna".

Gevesler je u saopštenju navela da je od utorka jasno smanjena količina gasa koja se usmerava u skladišta.

Najavila je da će u utorak vlada održati vanrednu sednicu na kojoj će analizirati situaciju.

Razlog za nisku stopu usmeravanja gasa u skladišta je, prema prvoj analizi, visoka stopa izvoza gasa iz Austrije u Italiju.

- Situacija je ozbiljna. Važno je da detaljno analiziamo situaciju. Vlada će u utorak doneti odluke o mogućim daljim koracima. Proritet ima uvek bezbedno snabdevanje domaćinstava i socijalnih ustanova - podvukla je Gevesler.

Austrija je 30. maja proglasila ranu fazu upozorenja, prvi nivo plana za vanrednu situaciju u vezi sa snabdevanje gasom.

Ministarstvo energetike ističe da je rana faza upozorenja pokrenula sveobuhvatne pripreme za vanrednu situaciju i uvela tesno praćenje snabdevanja gasom.

Austrijska vlada je postavila kao cilj da do početka grejne sezone popunjenost skladišta gasa bude na 80 odsto.

- Ukoliko bi taj cilj bio ugrožen, onda će Austrija proglasiti viši nivo upozorenja, to jest vanrednu situaciju - najavljuje Ministarstvo.

Da bi do 1.oktobra postigla cilj popunjenost skladišta od 80 odsto potrebno je dnevno ubacivati 368 gigavatsati gasa, odnosno ukupno 33.512 gigavatsati.

U utorak je, međutim, uskladišteno svega 70,28 gigavatsati gasa, a u sredu 218,77 gigavatsati.

Prema podacima "Austrian Gas Grid Management AG" (AGGM) u utorak je iz skladišta Arnoldštajn 505 gigavatsati prosleđeno Italiji, a u petak čak oko 620 gigavatsati.

Poređenja radi proteklih mesec dana u proseku je dnevno 240 gigavatsati prosleđivano Italiji.

BONUS VIDEO: Putari popravljali trotoar pa otkopali džinovsku zmiju

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd