Četvrtak 07. dec 2023.
Bil Klinton

SRAMOTA: Za vreme Klintona Srbiji oduzeto MILIJARDU DOLARA

Foto: Profimedia
"Ekonomski genocid nad Srbima"

Za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, srpskim bankama i firmama oduzeto je milijardu dolara, izjavio je predsednik Upravnog odbora Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović.

On je to kazao misleći na novac koji je za vreme sankcija SR Jugoslaviji bio zamrznut, najviše 1992., 1993. i 1994. godine i koji ni do danas nije vraćen, navodi se.

Vujović potez Klintonove administracije ocenjuje kao "ekonomski genocid nad Srbima".

- Samo na računima Jugobanke i Beobanke u Njujorku, u momentu donošenja sankcija bilo je 450 miliona dolara. Ta sredstva su zamrznuta, na njih nije bilo kamate i trebalo je da budu vraćena jednog dana - rekao je Vujović i dodao da je novac bio zamrznut i na računima drugih srpskih firmi, ukupno milijardu dolara.

On objašnjva da su Amerikanci napravili i firmu koja je trebalo da brine o tim papirima.

- Brinuli su tako što su ih okretali i bankari su izračunali da su za 25 godina sa minimalnom kamatom na 450 miliona zaradili dve milijarde dolara - rekao je Vujović.

Bil Klinton
Foto: Profimedia

Vujović kaže da su SAD taj novac počeli tek krajem 2017. godine da "stidljivo vraćaju", kada je američka ambasada u Beogradu pozvala srpske firme čiji je novac bio zarobljen u SAD da joj se jave, a sa isplatom su počeli tek krajem prošle godine.

Kako kaže, javilo se malo firmi, poput Energoprojekta i Progresa koje su imale papire, ali opet nisu dobile sav novac, dok su one firme koje se nisu prijavile izgubile pravo na povraćaj novca.

- Sve je smišljeno tako da pare i ne budu vraćene. Čekalo se da najveći broj firmi bankrotira ili promeni vlasnika i da se onemogući ceo postupak - ocenio je Vujović.

Ministar spoljnih poslova Srbije u tom periodu Živadin Jovanović kaže da su SAD prekršile sve moguće zakone, jer, kao i obično nisu poštovale odluku SB UN i jer su nakon ukidanja sankcija zadržale takozvani spoljni zid sankcija i izuzele se iz pravnog sistema.

- Zato bi sada najpre trebalo pokušati putem bilateralnih odnosa otvoriti to pitanje, a ako ne uspemo, onda angažovati jaku advokatsku kuću i iskoristiti sve pravne mogućnosti - zaključio je Jovanović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd