Skip to main content
Autoput

SRBIJA ZEMLJA SA NAJVEĆIM PRIVREDNIM RASTOM U EVROPI: Ove godine gradiće se još šest novih auto-puteva

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija je u drugom kvartalu imala rast od 6,3 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to, kako je dodao, bilo je moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine i brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

RUSIJA NE ŽELI DA RIZIKUJE: Produžena obustava letova sa Velikom Britanijom zbog s novog soja koronavirusa

RUSIJA NE ŽELI DA RIZIKUJE: Produžena obustava letova sa Velikom Britanijom zbog s novog soja koronavirusa

GDE ĆEMO LETOVATI OVE GODINE? Trenutno možemo da biramo između nekoliko zemalja, a šta će biti sa Grčkom?

GDE ĆEMO LETOVATI OVE GODINE? Trenutno možemo da biramo između nekoliko zemalja, a šta će biti sa Grčkom?

Ekonomski pasoš Crne Gore: Kroz investicije do državljanstva

Ekonomski pasoš Crne Gore: Kroz investicije do državljanstva

Vučić je sinoć, na TV Hepi, ukazao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto.

U drugom kvartalu Srbija je imala rast od 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto. Ukazao je da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

- To je sve bilo moguće jer smo čekali, zatvorili zemlju na mesec dana, što je bilo pametno, jer smo time savladali veliki prvi talas, i onda brzo otvorili zemlju. Kod nas su firme radile, iako ne punim kapacitetom, ali su radile. Ne smemo da zatvorimo privredu, jer na kraju će neko reći od čega ćemo da živimo kada prođe korona - kazao je Vučić.

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je trebalo, da je tokom čitave pandemije samo nedostajao na osam dana grašak, a svega je bilo. Takođe su građene i obnovljene bolnice, dve su izgrađene za samo četiri meseca.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.

- Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Kada je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. Ne znam jedino kako će da računaju Irsku, koja ima kompanije koje izvoze pare u Ameriku. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene - rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo ove godine imati čak šest autoputeva koji će se raditi u isto vreme.

S tim u vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti autoput od naše granice do Sofije, nakon čega će moći autoputem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje, i čime se izbeglo da budemo slepo crevo.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd