Subota 24. feb 2024.
PKS

Svetsko priznanje za srpske privrednice

Foto: Iva Vuksanović
Fondacija, čije je sedišete u Njujorku, osnovana je u Barseloni 2007. godine kako bi povezala vlasnice malih i srednjih preduzeća i osnažila žene preduzetnice na globalnom nivou.

Fondacija „Međunarodni ženski preduzetnički izazov“ (The International Women’s Entrepreneurial Challenge Foundation - IWEC) dodelila je u Madridu godišnje nagrade za poslovna dostignuća dvema privrednicama iz Srbije, Olgici Samoilović, vlasnici i osnivaču kompanije „Hedera Vita“ iz Loznice i Dragani Čaliji, direktorki i vlasnici kompanija „Saint Di&Co“ i „Order Engine“ iz Novog Sada.

PKS
Foto: Iva Vuksanović

- Privredna komora Srbije nominovala je za ovu prestižnu nagradu dve uspešne poslovne liderke iz naše zemlje. Nagrađene privrednice dobiće priliku da prošire svoje poslovne aktivnosti širom sveta i upoznaju druge uspešne privrednice i da se povežu sa potencijalnim strateškim partnerima - kaže Iva Vuksanović iz Centra za programe podrške privredi i MMSPD Privredne komore Srbije.

Fondacija, čije je sedišete u Njujorku, osnovana je u Barseloni 2007. godine kako bi povezala vlasnice malih i srednjih preduzeća i osnažila žene preduzetnice na globalnom nivou. Poslovna mreža Fondacije pokriva skoro 50 privrednih komora i ženskih poslovnih udruženja u svetu, među kojima je od 2019. godine i Privredna komora Srbije. Na 15. godišnjoj konferenciji i dodeli nagrada u Madridu, za dostignuća u svom poslovanju nagrađena je 41 privrednica iz Evrope, Azije, Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike iz 30 različitih industrije. Zapošljavaju 70.000 ljudi ostvarujući godišnje prihode od 3,3 milijardi dolara.

Prema rečima Olgice Samoilović, vlasnice i osnivača kompanije „Hedera Vita“iz Loznice, nagrada će doprineti afirmaciji srpskih privrednica na svetskom nivou i omogućiti uspostavljanje novih poslovnih kontakata.

PKS
Foto: Iva Vuksanović

Olgica je vlasnica proizvodnog preduzeća, koje je svoje poslovanje započelo pravlјanjem prirodnih sapuna, a danas proizvode za negu kože izvozi u 15 zemalјa sveta - SAD, Kanada, Nemačka, Švajcarska, Dubai, Severna Makedonija, Hrvatska, Holandija, Norveška. 

Odabirom sastojaka prirodnog porekla, glavni cilј kompanije je da kupcima obezbedi najviši kvalitet proizvoda. “Hedera Vita” doo ima tim stručnjaka iz različitih oblasti koji pomno prati promene u oblasti kozmetičkih sastojaka I proizvoda na svetskom tržištu. Olgica i njen tim stalno rade na razvoju novih recepata i novih proizvoda, unapređujući postojeće.

Dragana Čalija, direktorka i vlasnica softverske kompanija „Saint Di&Co“ i „OrderEngine“, kaže da je uverena da će joj nagrada omogućiti da ostvari značajne kontakte i proširi svoje poslovne aktivnosti na svim kontinentima. Kreirala je sopstveni proizvod, rešenje pod nazivom OrderEngine, softversko rešenje za distributere i veletrgovce koje omogućava jednostavniji i efikasniji proces naručivanja. Posluje sa SAD, Velikom Britanijom, Austrijom, Švajcarskom, zemljama regiona, ali širi poslovanje. 

IWEC svake godine okuplja najuspešnije poslovne liderke sveta, a do sada je više od 500 privrednica dobilo prestižno priznanje ove Fondacije. 
Učešće srpskih privrednica na godišnjoj konferenciji i dodeli nagrada podržali su Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd