Sreda 06. dec 2023.
penzioneri, penzija

TREBA DA IDETE U PENZIJU? Evo zašto je važno da već danas raskinete radni odnos - najnovije informacije izneo direktor PIO fonda

Foto: Shutterstock
Vladimir Stanković, direktor sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO rekao je da se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja, u odnosu na dan prestanka osiguranja - narednog dana se ostvaruje pravo na penziju. Kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen je manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju.

Za one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje u ovoj godini, posebno prevremeno, ili starosno kod žena, poslednji je trenutak da odluče da li će u penziju ili će nastaviti da rade.

Gužvi kakvih je bilo kada se svake Nove godine granica penzionisanja pomerala za 6 ili 8 meseci, odavno nema. Žene će od ovog 1. januara raditi dva meseca duže, tako da će u starosnu penziju moći sa 63 i po godine, ako to žele.

PENZIONERI, STIŽE POVEĆANJE PENZIJA! Oglasio se PIO fond - evo kome prvo stiže isplata

PENZIONERI, STIŽE POVEĆANJE PENZIJA! Oglasio se PIO fond - evo kome prvo stiže isplata

VLADA SRBIJE USVOJILA UREDBE O POMOĆI NAJSTARIJIM GRAĐANIMA: Ovo su svi detalji o oporezivanju, ali i POVEĆANJU PENZIJA

VLADA SRBIJE USVOJILA UREDBE O POMOĆI NAJSTARIJIM GRAĐANIMA: Ovo su svi detalji o oporezivanju, ali i POVEĆANJU PENZIJA

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE! Koliko će biti povećanje od januara, ali... evo i kada se izjednačavaju uslovi za muškarce i žene

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE! Koliko će biti povećanje od januara, ali... evo i kada se izjednačavaju uslovi za muškarce i žene

Direktor sektora za ostvarivanje prava u fondu PIO Vladimir Stanković rekao je da se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja, u odnosu na dan prestanka osiguranja - narednog dana se ostvaruje pravo na penziju.

- Ako lice želi da ostvari pravo na penziju prema uslovima predviđenim za 2022. godinu, neophodno je da podnese zahtev zaključno sa 31. decembrom, a ostvarivanje prava u ovoj godini bi podrazumevalo da radni odnos prestane 30. decembra - rekao je Stanković.

Može da raksine radni odnos 30. decembra, jer zahtev može da podnese i preko pošte koji radi 31. decembra, a može i elektornskim putem, preko elektronskog šaltera. Prema njegovim rečima, bitno je da se do kraja godine podnese zahtev.

- Naši šalteri rade zaključno sa 30. decembrom - kaže Stanković.

Duže od deceniju i po, svake godine menjaju se uslovi penzionisanja. Poslednja velika promena je to što će od iduće godine, žene kao i muškarci u prevremenu penziju moći tek sa četrdeset godina staža.

Stanković napominje da je kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju.

Vladimir Stanković
Foto: Printscreen/RTS

- U ovoj godini muškarci ostvaruju pravo na prevremenu penziju sa 59 godina i šest meseci i 40 godina staža, sledeće godine to je 60 godina života i 40 godina staža, što se tiče žena - one u ovoj godini ostvaruju sa 59 godina života i staža 39 godina i 8 meseci, a sledeće godine 59 godina i šest meseci života i 40 godina staža - objasnio je Stanković.

Kakvo je interesovanje za prevremeno penzionisanje

Kumulativni broj lica koja ostvaruju pravo na prevremenu penziju se povećava, rekao je Stanković i dodao da je sada to oko 58.000 lica, kumulativni broj raste iz godine u godinu oko 3.000 - to dalje znači da na godišnjem nivou oko 10.000 hiljadu ljudi podnese zahtev, a ima i broj lica koja su preminula, a prethodno su bili korisnici prevremene penzije.

Procena je da se penzionisanje bebi-bum generacije završilo 2021. godine, postavlja se pitanje potvrđuju li to podaci iz ove godine.

Stanković kaže da je broj penzionera povećan u zadnje dve godine.

- To su lica koja su ostvarivala pravo na penziju sa 65 godina života i ako uzmemo u obzir da je neka prethodna bila na nivou od 80.000, prošle oko 78.000 - trebalo bi da bude oko 90.000, videćemo do kraja godine - zaključio je Stanković.

Pomeranja starosnih granica i potrebnog staža za penzionisanje ušla su u mirniju fazu i kako zakon predviđa trajaće sve do 2032. godine, kada će i žene, kao muškarci u starosnu penziju moći tek posle 65. rođendana.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd